Utorok, 9. august, 2022 | Meniny má Ľubomíra

Za zverejnenie osobných údajov dostala radnica pokutu

Na verejnosť prenikli citlivé údaje o stovkách Ružomberčanov, radnica dostatočne neochránila ich rodné čísla a dátumy narodenia. Pochybenie prešetrovali úrady dvakrát.

Prvýkrát dostala radnica za zverejnenie osobných údajov napomenutie, druhýkrát pokutu. Občianski aktivisti žiadajú vyvodiť osobnú zodpovednosť.Prvýkrát dostala radnica za zverejnenie osobných údajov napomenutie, druhýkrát pokutu. Občianski aktivisti žiadajú vyvodiť osobnú zodpovednosť. (Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Pred rokovaním mestského zastupiteľstva zverejňuje mestský úrad materiály na internetovej stránke.

Poslanci sa pravidelne zaoberajú kúpou, nájmom či prenájmom medzi mestom a súkromnými osobami. Z materiálov dostatočne neodstránili citlivé údaje ľudí, ktorí žiadali od mesta napríklad odkúpenie pozemkov pre záhrady alebo garáží.

Vážneho prešľapu sa radnica dopustila dvakrát. Prvý raz v roku 2011 sa to zaobišlo len s napomenutím. Vlani sa Úrad na ochranu osobných údajov zaoberal rozsiahlym pochybením. Vo všetkých materiáloch predkladaných do zastupiteľstva od roku 2012 do roku 2014 sa objavovali zverejnené rodné čísla, dátumy narodení. Celkovo šlo o stovky zverejnených osobných údajov.

Úrad zistil viacero
 ďalších pochybení

Ružomberská radnica dostala od Úradu na ochranu osobných údajov pokutu vo výške dvetisíc eur. Pochybení zistili viacero.

„Pokutu sme uložili za porušenie základných princípov spracúvania osobných údajov, zákazu zverejňovania všeobecne použiteľného identifikátora, teda rodného čísla, porušenie povinnosti viesť evidenciu informačných systémov,“ vymenoval Dávid Zubko z úradu. Radnica si podľa jeho slov nesplnila ďalšiu povinnosť, pretože neurčila zodpovednú osobu, ktorá by dohliadala na ochranu a bezpečnosť citlivých údajov.

Chcú, aby pokutu zaplatilo bývalé vedenie mesta

Ružomberskí občianski aktivisti na problémy internetovej stránky mesto upozorňovali niekoľkokrát. „Na mestský úrad začínajú prichádzať pokuty za nečinnosť minulého vedenia. Pokuta za zverejnenie osobných údajov nebola zatiaľ nikomu zosobnená, takže ju pravdepodobne zaplatí mestský úrad, teda poskladáme sa na ňu my, občania mesta,“ píšu aktivisti v otvorenom liste.

„Zdôrazňujeme, že pokuta nebola udelená za náhodné jednorazové pochybenie, ale za opakované porušovanie zákona a dlhodobé odkladanie nápravy protizákonného stavu. Neupozorňoval na ňu len Úrad na ochranu osobných údajov, ale všetkými dostupnými prostriedkami aj my.“

Považujú za neférové, aby sa za opakované chyby konkrétnych úradníkov skladali na pokutu obyvatelia mesta. Vyzývajú preto bývalé vedenie radnice, aby pokutu zaplatilo zo svojho a verejne sa ospravedlnili poškodeným ľuďom.

„Nezaväzuje ich k tomu žiadny zákon, no mohla by aspoň základná morálka a pocit zodpovednosti za výkon svojej funkcie a nakladanie s verejnými zdrojmi. V našom meste je nepochybne veľa možností, ako využiť dvetisíc eur lepšie a osožnejšie než platbou za lajdáctvo a dlhodobú nečinnosť konkrétnych pracovníkov,“ dodali.

Radnica určila 
zodpovedných ľudí

Prednosta mestského úradu Marián Šeršík vysvetlil, že mesto prijalo opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Museli upraviť všetky dosiaľ zverejnené materiály a zabezpečiť ich spracovanie v budúcnosti tak, aby sa v nich neobjavovali osobné údaje.

Ďalej mesto zaviedlo inštitút zodpovednej osoby. „Je to osoba poverená výkonom dohľadu nad spracovaním osobných údajov. Nemožno jej ale uložiť pokutu,“ povedal Šeršík. Pokutu dostane mesto, no od zodpovednej osoby môže žiadať náhradu škody.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad a automatizácia
  2. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  3. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  4. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  5. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila
  1. Prehľad a automatizácia
  2. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  3. Šéf PLANEO: Budúcnosť obchodu je v službách
  4. Čo robiť, aby dieťa neskončilo v nemocnici s črevnou virózou?
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Goralské folklórne slávnosti po prvýkrát priamo v horách
  7. Za vysokou spotrebou sa často skrýva zlá kondícia motora
  8. Ktoré regionálne projekty podporí Nadácia COOP Jednota?
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 271
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 9 177
  3. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 7 532
  4. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 4 671
  5. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 4 070
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 115
  7. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné 1 716
  8. Držanie peňazí na bežnom účte robí Slovákov chudobnejšími 1 697

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Potkan
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Martin Greguš: Fico má 350 000 podpisov...vizitka práce dnešnej koalície či podpora Fica?
  4. Robert Puk: Pozor na zavádzajúce predvolebné petície
  5. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Vrchhora, priehrada Veľké Uherce
  6. Robert Štepaník: diel 72 - rubrika: moje najhranejšie v máji 2022
  7. Petronela Čellárová: Čo sa vlastne stalo
  8. Vladimír Krátky: Ch o b o t i n y slovenské ( I. )
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 125 617
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 27 160
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 118
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 9 204
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 488
  6. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 3 941
  7. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 723
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 2 592
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Projekt podľa šéfa liptovskomikulášskej radnice Jána Blcháča ráta s premostením riečky Smrečianky a pokračovaním po hrádzi Váhu. Na fotogfrafii úsek cyklochodníka na sídlisku Nábrežie.

Cyklochodník v Liptovskom Mikuláši rozšíria o ďalší 640 metrov dlhý úsek. Radnica získala stavebné povolenie na úsek od Smrečianky k mostu do obce Závažná Poruba.


TASR 33m
Výsledky súťaže O richtársku palicu: 1. Jalovec, 2. Liptovský Peter, 3. Liptovský Hrádok, 4. Liptovská Kokava, 5. Liptovský Trnovec, 6. Jamník, 7. Malužiná, 8. Dúbrava, 9. Pribylina, 10. Liptovská Porúbka.

Hasičskú súťaž O richtársku palicu vyhrali v nedeľu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline dobrovoľní hasiči z Jalovca.


TASR 2 h
K popularite Žiarskej doliny prispieva aj obľúbená chata. Je výborným východiskovým bodom na viaceré túry.

Nasledujú Račkova a Jamnícka dolina.


5 h
Švošov, ilustračná foto.

Všetci traja účastníci 6. ligy z Liptova si pripísali v prvom kole novej sezóny víťazstvá.


Ján Svrček 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lukáš sa zo stanovačky nevrátil, zomrel po páde zo skaly.


5 h

O post župana zabojuje Jaroslav Baška, Peter Máťoš a Anton Kysel.


23 h

Ani v oblastných futbalových súťažiach nebola núdza o zaujímavé zápasy.


a 1 ďalší 7. aug

Mokrade mali podľa zákona zasypať Hornonitrianske bane.


8. aug

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Potkan
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Martin Greguš: Fico má 350 000 podpisov...vizitka práce dnešnej koalície či podpora Fica?
  4. Robert Puk: Pozor na zavádzajúce predvolebné petície
  5. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Vrchhora, priehrada Veľké Uherce
  6. Robert Štepaník: diel 72 - rubrika: moje najhranejšie v máji 2022
  7. Petronela Čellárová: Čo sa vlastne stalo
  8. Vladimír Krátky: Ch o b o t i n y slovenské ( I. )
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 125 617
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 27 160
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 118
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 9 204
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 6 488
  6. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 3 941
  7. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 723
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 2 592
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu