Streda, 24. január, 2018 | Meniny má Timotej
Pridajte si svoje mesto

Za zverejnenie osobných údajov dostala radnica pokutu

Na verejnosť prenikli citlivé údaje o stovkách Ružomberčanov, radnica dostatočne neochránila ich rodné čísla a dátumy narodenia. Pochybenie prešetrovali úrady dvakrát.

Prvýkrát dostala radnica za zverejnenie osobných údajov napomenutie, druhýkrát pokutu. Občianski aktivisti žiadajú vyvodiť osobnú zodpovednosť.(Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Pred rokovaním mestského zastupiteľstva zverejňuje mestský úrad materiály na internetovej stránke.

Poslanci sa pravidelne zaoberajú kúpou, nájmom či prenájmom medzi mestom a súkromnými osobami. Z materiálov dostatočne neodstránili citlivé údaje ľudí, ktorí žiadali od mesta napríklad odkúpenie pozemkov pre záhrady alebo garáží.

Vážneho prešľapu sa radnica dopustila dvakrát. Prvý raz v roku 2011 sa to zaobišlo len s napomenutím. Vlani sa Úrad na ochranu osobných údajov zaoberal rozsiahlym pochybením. Vo všetkých materiáloch predkladaných do zastupiteľstva od roku 2012 do roku 2014 sa objavovali zverejnené rodné čísla, dátumy narodení. Celkovo šlo o stovky zverejnených osobných údajov.

Úrad zistil viacero
 ďalších pochybení

Ružomberská radnica dostala od Úradu na ochranu osobných údajov pokutu vo výške dvetisíc eur. Pochybení zistili viacero.

„Pokutu sme uložili za porušenie základných princípov spracúvania osobných údajov, zákazu zverejňovania všeobecne použiteľného identifikátora, teda rodného čísla, porušenie povinnosti viesť evidenciu informačných systémov,“ vymenoval Dávid Zubko z úradu. Radnica si podľa jeho slov nesplnila ďalšiu povinnosť, pretože neurčila zodpovednú osobu, ktorá by dohliadala na ochranu a bezpečnosť citlivých údajov.

Chcú, aby pokutu zaplatilo bývalé vedenie mesta

Ružomberskí občianski aktivisti na problémy internetovej stránky mesto upozorňovali niekoľkokrát. „Na mestský úrad začínajú prichádzať pokuty za nečinnosť minulého vedenia. Pokuta za zverejnenie osobných údajov nebola zatiaľ nikomu zosobnená, takže ju pravdepodobne zaplatí mestský úrad, teda poskladáme sa na ňu my, občania mesta,“ píšu aktivisti v otvorenom liste.

„Zdôrazňujeme, že pokuta nebola udelená za náhodné jednorazové pochybenie, ale za opakované porušovanie zákona a dlhodobé odkladanie nápravy protizákonného stavu. Neupozorňoval na ňu len Úrad na ochranu osobných údajov, ale všetkými dostupnými prostriedkami aj my.“

Považujú za neférové, aby sa za opakované chyby konkrétnych úradníkov skladali na pokutu obyvatelia mesta. Vyzývajú preto bývalé vedenie radnice, aby pokutu zaplatilo zo svojho a verejne sa ospravedlnili poškodeným ľuďom.

„Nezaväzuje ich k tomu žiadny zákon, no mohla by aspoň základná morálka a pocit zodpovednosti za výkon svojej funkcie a nakladanie s verejnými zdrojmi. V našom meste je nepochybne veľa možností, ako využiť dvetisíc eur lepšie a osožnejšie než platbou za lajdáctvo a dlhodobú nečinnosť konkrétnych pracovníkov,“ dodali.

Radnica určila 
zodpovedných ľudí

Prednosta mestského úradu Marián Šeršík vysvetlil, že mesto prijalo opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Museli upraviť všetky dosiaľ zverejnené materiály a zabezpečiť ich spracovanie v budúcnosti tak, aby sa v nich neobjavovali osobné údaje.

Ďalej mesto zaviedlo inštitút zodpovednej osoby. „Je to osoba poverená výkonom dohľadu nad spracovaním osobných údajov. Nemožno jej ale uložiť pokutu,“ povedal Šeršík. Pokutu dostane mesto, no od zodpovednej osoby môže žiadať náhradu škody.


  1. Ako dobre poznáte Liptov? 1 445
  2. Pred ambulanciou čakajú pacienti od pol piatej ráno 484
  3. J. Laco: Mužstvu chcem pomôcť z akejkoľvek pozície 360
  4. Do doliny sa ťažké nákladiaky nedostanú 155
  5. Na novej známke je zjazdová lyžiarka Foto 147
  6. Kedy možno auto zaparkovať pred rodinným domom 103
  7. MAS bude zárukou dobrej spolupráce medzi obcami 76
  8. Radostný počin dvoch bratov sa zrodil takmer bezodpadovo 75
  9. Vo Važci otvorili Otcovu stodolu na pomoc mužom 73
  10. V lavíne zahynul poľský skialpinista 71

Najčítanejšie správy

Mikuláš

Ako dobre poznáte Liptov?

Otestujte svoje vedomosti o Liptove. Pripravili sme pre vás prvý zo štvorice testov. Odpovedzte na zaujímavé otázky z histórie, geografie, športu, ale aj rekordoch a spoznajte liptovské naj.

Pred ambulanciou čakajú pacienti od pol piatej ráno

Pred zdravotníckou budovou na Jilemnického ulici vedľa starej polikliniky postáva hlúčik ľudí. Čakajú na otvorenie budovy, aby sa mohli zapísať na vyšetrenie.

J. Laco: Mužstvu chcem pomôcť z akejkoľvek pozície

Rodák z Bodíc by mal byť jednotkou v slovenskej bráne.

Do doliny sa ťažké nákladiaky nedostanú

Stav jedného z mostov v Ľupčianskej doline je veľmi zlý, správca z neho preto vylúčil nákladné autá nad 18 ton.

Na novej známke je zjazdová lyžiarka

Slovenská pošta vydala limitovanú edíciu poštovej známky pri príležitosti 23. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu. Zobrazuje motív športovkyne, zjazdovej lyžiarky.

Blízke regióny

Ťažká cisterna zlomila most. Pozrite, ako zareagovala obec

Jasenovčania vyriešili havarijnú situáciu rýchlo. Nový most postavili za dva dni.

Varovanie SHMÚ: Pre emisie z vykurovania oddnes v Martine dýchame viac smogu

​​​​​​​Precitlivenosť na zhoršené ovzdušie sa od dnešného dňa môže v Marine a okolí prejaviť najmä u starých ľudí, alergikov, astmatikov či malých detí a tehotných žien. Varovanie na zvýšené množstvo smogu platí do odvolania. Dôvodom sú emisie z vykurovania.

Prezident Andrej Kiska: Panelovka je hanba

Prezident republiky navštívil Turčianske Teplice. Po rokovaní s primátorom Igorom Husom sa stretol aj so študentami Spojenej školy - Gymnázia Mikuláša Galandu.

Martinský profesor patológie získal Krištáľové krídlo

​​​​​​​Špeciálnu diagnostickú metódu zaviedli v martinských laboratóriách ako prví, aby vyšetrili génové mutácie krvi onkologických pacientov. Za tento mimoriadny počin dostal prednosta Ústavu patologickej anatómie významné ocenenie.

Odchod z Dukly naštartoval jeho dobrodružstvá vo svete futbalu: Niekedy som sa bál aj o vlastný život

Obranca z Horehronia si vyskúšal aj pôsobenie v „treťom svete futbalu“. Súčasný angažmán v Dánsku mu pripomína dokonalý komunizmus.

Všetky správy

Urazili ste môjho priateľa, pán premiér

Viem, nemenovali ste ho. Ale označili ste ho jeho náboženským vyznaním. A to je nesmierne citlivá vec.

Fico, Kaliňák či Danko to nie sú. Kto sú najmajetnejší politici na Slovensku

Aktivisti skontrolovali majetok verejných funkcionárov na základe verejných dát katastra nehnuteľností.

Kosík na videu z afrického väzenia odpovedá Kaliňákovi

Gašpar s Kaliňákom spochybňovali pravosť vyhlásenia bývalého siskára Ľuboša Kosíka o únose prezidentovho syna. Kosík poslal video ako dôkaz.

Vlhová spravila chybu, v obrovskom slalome o pódium nebojovala

Víťazkou obrovského slalomu sa stala Nemka Viktoria Rebensburgová.

Ďalší úder pre Rusov. Prišli takmer o všetky hviezdy a znovu hovoria o bojkote

Medzinárodný olympijský výbor vydal zoznam ruských športovcov, ktorí môžu štartovať v Pjongčangu. Chýbajú na ňom mnohé medailové nádeje.