Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Za zverejnenie osobných údajov dostala radnica pokutu

Na verejnosť prenikli citlivé údaje o stovkách Ružomberčanov, radnica dostatočne neochránila ich rodné čísla a dátumy narodenia. Pochybenie prešetrovali úrady dvakrát.

Prvýkrát dostala radnica za zverejnenie osobných údajov napomenutie, druhýkrát pokutu. Občianski aktivisti žiadajú vyvodiť osobnú zodpovednosť.Prvýkrát dostala radnica za zverejnenie osobných údajov napomenutie, druhýkrát pokutu. Občianski aktivisti žiadajú vyvodiť osobnú zodpovednosť. (Zdroj: ĽUBICA KUBIŠOVÁ)

RUŽOMBEROK. Pred rokovaním mestského zastupiteľstva zverejňuje mestský úrad materiály na internetovej stránke.

Poslanci sa pravidelne zaoberajú kúpou, nájmom či prenájmom medzi mestom a súkromnými osobami. Z materiálov dostatočne neodstránili citlivé údaje ľudí, ktorí žiadali od mesta napríklad odkúpenie pozemkov pre záhrady alebo garáží.

Vážneho prešľapu sa radnica dopustila dvakrát. Prvý raz v roku 2011 sa to zaobišlo len s napomenutím. Vlani sa Úrad na ochranu osobných údajov zaoberal rozsiahlym pochybením. Vo všetkých materiáloch predkladaných do zastupiteľstva od roku 2012 do roku 2014 sa objavovali zverejnené rodné čísla, dátumy narodení. Celkovo šlo o stovky zverejnených osobných údajov.

Úrad zistil viacero
 ďalších pochybení

Ružomberská radnica dostala od Úradu na ochranu osobných údajov pokutu vo výške dvetisíc eur. Pochybení zistili viacero.

„Pokutu sme uložili za porušenie základných princípov spracúvania osobných údajov, zákazu zverejňovania všeobecne použiteľného identifikátora, teda rodného čísla, porušenie povinnosti viesť evidenciu informačných systémov,“ vymenoval Dávid Zubko z úradu. Radnica si podľa jeho slov nesplnila ďalšiu povinnosť, pretože neurčila zodpovednú osobu, ktorá by dohliadala na ochranu a bezpečnosť citlivých údajov.

Chcú, aby pokutu zaplatilo bývalé vedenie mesta

Ružomberskí občianski aktivisti na problémy internetovej stránky mesto upozorňovali niekoľkokrát. „Na mestský úrad začínajú prichádzať pokuty za nečinnosť minulého vedenia. Pokuta za zverejnenie osobných údajov nebola zatiaľ nikomu zosobnená, takže ju pravdepodobne zaplatí mestský úrad, teda poskladáme sa na ňu my, občania mesta,“ píšu aktivisti v otvorenom liste.

„Zdôrazňujeme, že pokuta nebola udelená za náhodné jednorazové pochybenie, ale za opakované porušovanie zákona a dlhodobé odkladanie nápravy protizákonného stavu. Neupozorňoval na ňu len Úrad na ochranu osobných údajov, ale všetkými dostupnými prostriedkami aj my.“

Považujú za neférové, aby sa za opakované chyby konkrétnych úradníkov skladali na pokutu obyvatelia mesta. Vyzývajú preto bývalé vedenie radnice, aby pokutu zaplatilo zo svojho a verejne sa ospravedlnili poškodeným ľuďom.

„Nezaväzuje ich k tomu žiadny zákon, no mohla by aspoň základná morálka a pocit zodpovednosti za výkon svojej funkcie a nakladanie s verejnými zdrojmi. V našom meste je nepochybne veľa možností, ako využiť dvetisíc eur lepšie a osožnejšie než platbou za lajdáctvo a dlhodobú nečinnosť konkrétnych pracovníkov,“ dodali.

Radnica určila 
zodpovedných ľudí

Prednosta mestského úradu Marián Šeršík vysvetlil, že mesto prijalo opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Museli upraviť všetky dosiaľ zverejnené materiály a zabezpečiť ich spracovanie v budúcnosti tak, aby sa v nich neobjavovali osobné údaje.

Ďalej mesto zaviedlo inštitút zodpovednej osoby. „Je to osoba poverená výkonom dohľadu nad spracovaním osobných údajov. Nemožno jej ale uložiť pokutu,“ povedal Šeršík. Pokutu dostane mesto, no od zodpovednej osoby môže žiadať náhradu škody.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  5. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  6. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  7. Home (ale aj) Office
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 097
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 400
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 781
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 729
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 614
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 037
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 784
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 764
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 667
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 136
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Petíciu za gastrolístky podpísalo viac ako 12-tisíc Slovákov

Iniciátori petície oslovili listom aj poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.

Ružomberská nemocnica má akútny nedostatok krvi

Potrebujú krvnú skupinu O negatív.

Pri Brankovskom vodopáde zomrel 63-ročný muž

Akcia Horskej záchrannej služby a leteckých záchranárov sa skončila neúspešne.

Ilustračné foto.

Je ich desať, ale len jeden sa stane Učiteľom Slovenska 2020

3. ročník ocenenia Učiteľ Slovenska bol podľa organizátora Komenského inštitútu mimoriadne úspešný z hľadiska počtu nominácií a prihlášok.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

SPRÁVU SME AKTUALIZOVALI o odpovede z nemocnice Svet zdravia

Viacerým zdravotníkom žiarskej nemocnice potvrdili koronavírus

V žiarskej nemocnici sprísnili opatrenia.

Okres Lučenec je v červenej zóne, sprísnili opatrenia

Nerešpektovanie nariadení vyjde poriadne draho.

Počet nakazených sa výrazne zvýšil, pribudli aj v okresoch Lučenec a Veľký Krtíš

V Banskobystrickom kraji bolo najviac pozitívnych testov v okrese Banská Bystrica.

Už ste čítali?