RUŽOMBEROK. Väzenské kuchyne sa zmenia na učebne, odsúdení sa naučia pripravovať jedlá pod odborným dohľadom pedagógov tak, aby mohli získať certifikát.
Zbor väzenskej a justičnej stráže pripravuje projekt vzdelávania odsúdených v siedmich slovenských väzniciach, zapojí sa aj Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Ružomberku.
Pätnásť odsúdených v ružomberskej väznici dostane možnosť zúčastniť sa na štvormesačnom kurze. Ak väzeň zloží záverečnú skúšku z teoretickej a praktickej prípravy, získa oficiálne osvedčenie o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu kuchár.
Na vzdelávanie odsúdených dostal Zbor väzenskej a justičnej stráže eurofondy. Okrem Ružomberka budú môcť získať nové vzdelanie väzni v Ilave, Leopoldove, Nitre, Želiezovciach, Košiciach a Banskej Bystrici. Vzdelávanie viac ako stovky väzňov bude stáť približne 55-tisíc eur, na jednu väznicu pripadá 7750 eur.
Záujemcovia museli absolvovať pohovor
Prihlášku do kurzu si mohol podať každý odsúdený, ktorý bol umiestnený v diferenciačnej skupine A alebo B všetkých stupňov stráženia a spĺňal určité kritériá.
„Podmienkami boli gramotnosť, zdravotná spôsobilosť na prácu s potravinami a predpokladaný termín podmienečného prepustenia alebo riadny koniec trestu najskôr v posledný deň roka 2015,“ spresnil Adrián Baláž, riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže.
Väzni, uchádzači o novú profesiu kuchár, potom absolvovali informatívny pohovor pred komisiou, v ktorej sedeli aj pedagógovia. Záznamy z pohovorov potom dostal psychológ ústavu, ktorý posúdil schopnosť odsúdeného sústrediť sa na výučbu.
„Zároveň bola posúdená existencia reálneho bezpečnostného rizika súvisiaceho s účasťou odsúdeného na kurze,“ doplnil Baláž.
Učiť sa budú vo väzenskej kuchyni
Kurz bude trvať štyri mesiace, so vzdelávaním odsúdených by chceli začať v druhej polovici mája.
Väzňov budú učiť stredoškolskí pedagógovia z odborných škôl alebo hotelových akadémií či vzdelávacích centier.
„Vzdelávanie bude realizované v priestoroch jednotlivých ústavov. Teoretická príprava v učebniach ústavov a praktická príprava v priestore kuchyne ústavu,“ uzavrel Baláž.