Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

V Ružomberku najradšej lížu klasiku, nezvyčané chute sa neujali

Šmolko, bimbo, chňapík či pokémon – zmrzliny bez olízania nepoznateľnej chuti. Chilli, slanina, kaviár, žihľava – už z názvu poznateľná, ale pre zmrzlinu nevšedná chuť.

Cez víkend nie je veľa možností zájsť si na zmrzlinu, viaceré cukrárne majú otvorené krátko, alebo vôbec.Cez víkend nie je veľa možností zájsť si na zmrzlinu, viaceré cukrárne majú otvorené krátko, alebo vôbec. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ (SZ))

RUŽOMBEROK. Od čias benátskeho kupca Marca Pola, ktorý v 13. storočí priviezol z Číny rôzne druhy ochuteného mlieka, aby ich doma zmrazil a ponúkal ako nevídanú lahôdku, sa veľa zmenilo. Hlavne, čo sa týka jej chute.

Je síce pravdou, že klasická vanilková, čokoládová, jahodová či smotanová sú stále v obľube, no v súčasnosti je druhová rozmanitosť tejto mrazenej pochúťky veľmi nezvyčajná. Pribúdajú zmrzliny zvláštnych názvov – šmolko, bimbo, chňapík či pokémon, takže ich chuť bez oliznutia je v podstate neidentifikovateľná.

A nakoniec sú v ponuke aj zmrzliny, ktorých chuť vieme veľmi dobre precítiť už podľa názvu, no ich spojenie so zmrzlinou je prinajmenšom nezvyčajné – chilli, slanina, kaviár, žihľava, moravské údené, kôpor, chobotnica, mrkva, šampanské či levanduľa. Zmrzlina sa dá vyrobiť z čohokoľvek.

Cez víkend 
mali zatvorené

V jedno sobotné poobedie sme sa rozhodli preveriť, akými chuťami lákajú zákazníkov do svojich prevádzok ružomberské cukrárne v centre mesta. A verte, boli sme doslova šokovaní.

Jedna z cukrární je v sobotu zatvorená. V nedeľu je otvorená od 14. do 18. hodiny. Druhá cukráreň je zasa v sobotu otvorená len doobeda do dvanástej, v nedeľu je zatvorená.

Po prečítaní týchto otváracích hodín sme si uvedomili, že centrum Ružomberka je pusté, zaspaté, bez ľudí.

Chýbali, ako napríklad v okolitých mestách, stolíky pred cukrárňami, pri ktorých by rodičia popíjali kávičku, deti lízali zmrzlinu. Uvedomili sme si tiež, že porovnanie ponuky zmrzlín v Ružomberku neurobíme.

Mohli by sme síce prísť do cukrární v centre mesta cez týždeň, ale načo robiť reklamu podnikom, ktoré cez víkend o zákazníka nemajú záujem.

Hlavne
 klasika

Jediné miesto, kde sme si mohli kúpiť obľúbenú mrazenú pochúťku v centre Ružomberka, bola ponuka jadranskej zmrzliny asi 50 metrov od centra smerom k Liptovskému múzeu. Nebola to však klasická cukráreň, skôr forma stánkového predaja z rodinného domu.

Ešteže oproti boli lavičky ako súčasť mestskej drobnej architektúry, kde sme si sadli.

Čo sa týka sortimentu – vybrať sme si mohli z takmer dvadsiatky druhov zmrzlín. Vyslovene nezvyčajná príchuť v ponuke nebola. Z tých podľa názvu neznámych sme si mohli dať šmolka. Nádoba s touto svetlo modro-zelenou zmrzlinou bola takmer prázdna, takže zrejme je o ňu záujem. Škorica, jogurt a kiwi sú tiež príchute, ktoré nemožno považovať za tradičné.

Väčšinu z ostatnej pestrej ponuky už možno dnes zaradiť medzi smotanovú či ovocnú klasiku – jahoda, citrón, broskyňa, orech, karamel, kakao. A čo je najdôležitejšie, chuťovo boli nami vybrané druhy zmrzliny vynikajúce.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  2. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  3. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  4. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  6. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  9. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Zmeny v systéme revíznych postupov
  4. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  5. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  10. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 472
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 025
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 780
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 286
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 153
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 083
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 863
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 703
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 878
  10. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 815

Blogy SME

  1. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  2. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  4. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  5. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  6. Tupou Ceruzou: Omikron vs. Delta
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  8. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 040
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 443
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 763
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 293
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 927
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 792
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 217
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 973
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Žiadny skanzen na Slovnesku nemá vlastný sad s pôvodnými odrodami stromov.

Minulosť netvoria len staré predmety, budovy a spomienky, tvoria ju aj pôvodné plodiny, stromy, ktoré ovplyvňovali a formovali prostredie, v ktorom človek žil.


Teraz

Raz vyrobila aj maturitné tablo z medovníkového cesta a fotografie na ňom ozdobila ornamentmi z polevy. No jej špecialitou sú šperkovnice rôznych tvarov, do ktorých ukladá malé medovníčky. Medovnikárka Alena Bistárová zo Žiliny.


16 h
Futbalový rozhodca Filip Matej.

Seriál o futbalových rozhodcoch pokračuje tretím dielom. Tentoraz vám predstavíme mladého rozhodcu Filipa Mateja, ktorý sa rozhodcovskej profesii venuje už od strednej školy.


18 h

Každý má dva metre, ale báť sa ich netreba.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zatvoriť školy sa rozhodla okresná hygienička, pretože na dvoch infikovaných dospelých pripadá jedno dieťa do 18 rokov.


21 h

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Výsledkom nerešpektovania opatrení je podľa Vidoviča viac chorých, viac práce, menej miesta v nemocnici.


29. nov

Má ísť do väzenia, skrýva sa.


ROS 16 h

Blogy SME

  1. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  2. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  3. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  4. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  5. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  6. Tupou Ceruzou: Omikron vs. Delta
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  8. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 040
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 443
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 763
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 293
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 927
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 792
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 217
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 973
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu