RUŽOMBEROK. Od čias benátskeho kupca Marca Pola, ktorý v 13. storočí priviezol z Číny rôzne druhy ochuteného mlieka, aby ich doma zmrazil a ponúkal ako nevídanú lahôdku, sa veľa zmenilo. Hlavne, čo sa týka jej chute.
Je síce pravdou, že klasická vanilková, čokoládová, jahodová či smotanová sú stále v obľube, no v súčasnosti je druhová rozmanitosť tejto mrazenej pochúťky veľmi nezvyčajná. Pribúdajú zmrzliny zvláštnych názvov – šmolko, bimbo, chňapík či pokémon, takže ich chuť bez oliznutia je v podstate neidentifikovateľná.
A nakoniec sú v ponuke aj zmrzliny, ktorých chuť vieme veľmi dobre precítiť už podľa názvu, no ich spojenie so zmrzlinou je prinajmenšom nezvyčajné – chilli, slanina, kaviár, žihľava, moravské údené, kôpor, chobotnica, mrkva, šampanské či levanduľa. Zmrzlina sa dá vyrobiť z čohokoľvek.
Cez víkend mali zatvorené
V jedno sobotné poobedie sme sa rozhodli preveriť, akými chuťami lákajú zákazníkov do svojich prevádzok ružomberské cukrárne v centre mesta. A verte, boli sme doslova šokovaní.
Jedna z cukrární je v sobotu zatvorená. V nedeľu je otvorená od 14. do 18. hodiny. Druhá cukráreň je zasa v sobotu otvorená len doobeda do dvanástej, v nedeľu je zatvorená.
Po prečítaní týchto otváracích hodín sme si uvedomili, že centrum Ružomberka je pusté, zaspaté, bez ľudí.
Chýbali, ako napríklad v okolitých mestách, stolíky pred cukrárňami, pri ktorých by rodičia popíjali kávičku, deti lízali zmrzlinu. Uvedomili sme si tiež, že porovnanie ponuky zmrzlín v Ružomberku neurobíme.
Mohli by sme síce prísť do cukrární v centre mesta cez týždeň, ale načo robiť reklamu podnikom, ktoré cez víkend o zákazníka nemajú záujem.
Hlavne klasika
Jediné miesto, kde sme si mohli kúpiť obľúbenú mrazenú pochúťku v centre Ružomberka, bola ponuka jadranskej zmrzliny asi 50 metrov od centra smerom k Liptovskému múzeu. Nebola to však klasická cukráreň, skôr forma stánkového predaja z rodinného domu.
Ešteže oproti boli lavičky ako súčasť mestskej drobnej architektúry, kde sme si sadli.
Čo sa týka sortimentu – vybrať sme si mohli z takmer dvadsiatky druhov zmrzlín. Vyslovene nezvyčajná príchuť v ponuke nebola. Z tých podľa názvu neznámych sme si mohli dať šmolka. Nádoba s touto svetlo modro-zelenou zmrzlinou bola takmer prázdna, takže zrejme je o ňu záujem. Škorica, jogurt a kiwi sú tiež príchute, ktoré nemožno považovať za tradičné.
Väčšinu z ostatnej pestrej ponuky už možno dnes zaradiť medzi smotanovú či ovocnú klasiku – jahoda, citrón, broskyňa, orech, karamel, kakao. A čo je najdôležitejšie, chuťovo boli nami vybrané druhy zmrzliny vynikajúce.
Autor: sz