Piatok, 27. január, 2023 | Meniny má Bohuš

Tradičné liptovské droby chcú oficiálne registrovať a chrániť

Zemiaky sú tradičným 
pokrmom domácností 
severného Slovenska. Bieda prinútila gazdinky vymýšľať recepty z toho, čo mali doma. Zemiakov bolo na Liptove dosť, jedným z najznámejších a stále obľúbenými jedlom sú liptovské droby.

Každá domácnosť doma robí droby podľa vlastnej odskúšanej receptúry. Komisia zozbiera recepty a vyberie z nich najlepší.Každá domácnosť doma robí droby podľa vlastnej odskúšanej receptúry. Komisia zozbiera recepty a vyberie z nich najlepší. (Zdroj: DUŠAN GALLO)

LIPTOV. Liptovské droby spájajú zemiakarstvo a ovčiarstvo, typické pre severný región. Hlavne v hornoliptovských dedinách sa droby vyrábali vo veľkom, vychýrení drobári sú Bobrovčania, Východňania a Pribylinčania.

Radi si na nich pochutnávajú aj v Štiavničke, kde každoročne organizujú súťaž v ich varení a jedení

V Liptove sa začína formovať občianske združenie Liptovské droby, ktoré má pred sebou náročnú úlohu.

Spojili sa v ňom skúsení kuchári, výrobcovia, znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Pre liptovské droby chcú získať ochranné zemepisné označenie, aby ich receptúru chránili európske zákony a kvalitnou pochúťkou mohli prezentovať región.

Recept a postup má každá domácnosť iné

Základnými surovinami sú zemiaky, vajcia, múka, cesnak, majoránka, čierne korenie, tuk na praženie a črevá, do 
ktorých sa zmes plní cez lievik. Niektoré domácnosti do zemiakovej zmesi zvyknú pridávať opraženú slaninku, strúhanku, hladkú či polohrubú múku.

Zemiaky sa v regióne začali pestovať až začiatkom 19. storočia.

„Droby sa pripravovali najmä v jesennom období, v čase, keď sa rezali ovce, čo znamenalo dostatok čriev a loja. Vtedy sa kopali aj nové zemiaky,“ opísala etnologička Iveta Zuskinová, ktorá sa zaoberá aj tradičnou liptovskou kuchyňou.

Najprv vyzbierajú osvedčené recepty

Predsedom občianskeho združenia je Štefan Packa, hoteliér, autor viacerých receptárov a kníh o stravovaní. Hovorí, že vybrať receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebude jednoduché.

Každá dedina, dokonca aj rodina, má vlastný recept 
či dokonca iný postup prípravy. „Prácu začneme zberom receptov po domácnostiach. Droby pripravíme a budeme ich degustovať, posudzovať odchýlky,“ opísal prácu členov občianskeho združenia Štefan Packa.

Odborníci potom vyberú tie najlepšie a posunú ich na ďalšie hodnotenie.

„Pomôže nám výborný a skúsený kuchár Branislav Križan. So svojim tímom posúdi, ktorý recept je najlepší.“

Baranie alebo bravčové črevá?

Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale majú iný tvar, sú tenšie a špirálovo zatočené.

Dôvodom je použité črevo. Droby sú hrubšie, pretože sa plnia do bravčových čriev, pre šialence sa používajú tenké baranie črevá.

Predseda predpokladá, že výber toho najlepšieho receptu sa nezaobíde bez hádok, no verí, že profesionáli sa v dobrej veci napokon zhodnú.

Podobné jedlo sa nikde inde nepripravuje

Práca na registrovaní liptovských drobov sa výberom receptu neskončí.

„Potom sa začne náročný úradný a zákonný proces, recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Výskumný ústav potravinársky, ministerstvo poľnohospodárstva,“ opísal Packa.

Ľudovít Bránecký, ktorý sa angažoval v získaní ochranného označenia pre skalický trdelník, Packovi povedal, že mu to zabralo tri roky.

„Nám by sa to mohlo podariť do dvoch rokov, niektoré lehoty Brusel už skrátil a zjednodušil,“ povedal.

Pri získavaní ochrannej známky musí Európska komisia nechať čas pre prípadné odvolania. Registrovanie bryndze či oštiepka Slovenskom sa nepáčilo Poliakom. Packa nepredpokladá, že pri liptovských droboch by mohol vzniknúť problém.

„Nemáme vedomosť o tom, že by sa niekde pripravovalo podobné jedlo. Okrem toho, Poliaci a Maďari zemiaky ako jedlo trocha podceňujú,“ povedal.

Záruka kvality 
a tradičnej chute

Ak by sa združeniu podarilo dotiahnuť registráciu do úspešného konca, veria, že Liptáci to prijmú s hrdosťou.

„Ochranná známka je zaväzujúca. Každý, kto by názov použil, musel by dodržať postup a zloženie. Na druhej strane každý jeden návštevník alebo konzument bude mať istotu, že sú pripravené podľa najlepšej receptúry, kvalitne a chutne,“ dodal Packa s tým, že pôjde súčasne aj o veľkú propagáciu Liptova.

Ochranným zemepisným označením sa dnes môže pýšiť desiatka slovenských potravín. Ako prvá dostala označenie slovenská bryndza.

Jozef Golian, vysokoškolský pedagóg Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, povedal, že ľudia by sa mali stravovať tým, čo sa nachádza v oblasti, kde žijú.

„Ide v pravom zmysle o kultúrne dedičstvo. Neobávam sa zániku regionálnych jedál, ale je potrebné ich aktívnejšie popularizovať.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  4. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska
  7. Už len dnes: Predplatné SME.sk za jedinečnú cenu 30 eur
  8. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia
  1. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  2. Study program MANAGEMENT in English language
  3. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  4. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  5. Nadácia COOP Jednota zatraktívňuje regióny
  6. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  7. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  1. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 5 142
  2. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 5 051
  3. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 3 322
  4. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 2 328
  5. Sardínia ukáže iné Taliansko. Oviec má raz toľko než obyvateľov 1 678
  6. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 1 580
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 477
  8. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 477

Blogy SME

  1. Helena Michlíková: Domov
  2. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  3. Tupou Ceruzou: Modrá koalícia
  4. Otilia Horrocks: Forma a obsah ulahodili nielen môjmu uchu, ale aj duši a nastaveniu
  5. Miriam Studeničová: Pomáhajme blížnym! V živote, pri zomieraní i po smrti
  6. Ján Šeďo: Človek môže byť kréténom napriek tomu, že z Bilie mu trčia len topánky.
  7. Vladimír Hrach: Je tu stret síl Dobra a síl Zla?
  8. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (11): Záverečná – v luxuse Afriky (+ video)
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 509
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 267
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 974
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 915
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 030
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 705
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 680
  8. Věra Tepličková: Doktor Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom 3 297
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


3 h
Kúpeľný dom Choč tvorí dominantu kúpeľného areálu v Lúčkach.

Stáť bude pri kúpeľnom dome Choč.


Romana Vicianová 8 h
Ilustračná fotografia.

Prinášame veľký prehľad rodičovských príspevkov a dávok.


10 h
Dva turčianske okresy bude dokopy zastupovať 9 poslancov.

Žilinský samosprávny kraj by mal v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vyše 241 miliónov eur. Poslanci budú o jeho návrhu rozhodovať 30. januára.


TASR 11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Helena Michlíková: Domov
  2. Anna Miľanová: Z okna - pohľady do sveta... 2006
  3. Tupou Ceruzou: Modrá koalícia
  4. Otilia Horrocks: Forma a obsah ulahodili nielen môjmu uchu, ale aj duši a nastaveniu
  5. Miriam Studeničová: Pomáhajme blížnym! V živote, pri zomieraní i po smrti
  6. Ján Šeďo: Človek môže byť kréténom napriek tomu, že z Bilie mu trčia len topánky.
  7. Vladimír Hrach: Je tu stret síl Dobra a síl Zla?
  8. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (11): Záverečná – v luxuse Afriky (+ video)
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 509
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 17 267
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 974
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 915
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 5 030
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 705
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 680
  8. Věra Tepličková: Doktor Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom 3 297
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu