Tradičné liptovské droby chcú oficiálne registrovať a chrániť

Zemiaky sú tradičným 
pokrmom domácností 
severného Slovenska. Bieda prinútila gazdinky vymýšľať recepty z toho, čo mali doma. Zemiakov bolo na Liptove dosť, jedným z najznámejších a stále obľúbenými jedlom sú liptovské droby.

Každá domácnosť doma robí droby podľa vlastnej odskúšanej receptúry. Komisia zozbiera recepty a vyberie z nich najlepší.Každá domácnosť doma robí droby podľa vlastnej odskúšanej receptúry. Komisia zozbiera recepty a vyberie z nich najlepší. (Zdroj: DUŠAN GALLO)

LIPTOV. Liptovské droby spájajú zemiakarstvo a ovčiarstvo, typické pre severný región. Hlavne v hornoliptovských dedinách sa droby vyrábali vo veľkom, vychýrení drobári sú Bobrovčania, Východňania a Pribylinčania.

Radi si na nich pochutnávajú aj v Štiavničke, kde každoročne organizujú súťaž v ich varení a jedení

V Liptove sa začína formovať občianske združenie Liptovské droby, ktoré má pred sebou náročnú úlohu.

Spojili sa v ňom skúsení kuchári, výrobcovia, znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Pre liptovské droby chcú získať ochranné zemepisné označenie, aby ich receptúru chránili európske zákony a kvalitnou pochúťkou mohli prezentovať región.

SkryťVypnúť reklamu

Recept a postup má každá domácnosť iné

Základnými surovinami sú zemiaky, vajcia, múka, cesnak, majoránka, čierne korenie, tuk na praženie a črevá, do 
ktorých sa zmes plní cez lievik. Niektoré domácnosti do zemiakovej zmesi zvyknú pridávať opraženú slaninku, strúhanku, hladkú či polohrubú múku.

Zemiaky sa v regióne začali pestovať až začiatkom 19. storočia.

„Droby sa pripravovali najmä v jesennom období, v čase, keď sa rezali ovce, čo znamenalo dostatok čriev a loja. Vtedy sa kopali aj nové zemiaky,“ opísala etnologička Iveta Zuskinová, ktorá sa zaoberá aj tradičnou liptovskou kuchyňou.

Najprv vyzbierajú osvedčené recepty

Predsedom občianskeho združenia je Štefan Packa, hoteliér, autor viacerých receptárov a kníh o stravovaní. Hovorí, že vybrať receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebude jednoduché.

SkryťVypnúť reklamu

Každá dedina, dokonca aj rodina, má vlastný recept 
či dokonca iný postup prípravy. „Prácu začneme zberom receptov po domácnostiach. Droby pripravíme a budeme ich degustovať, posudzovať odchýlky,“ opísal prácu členov občianskeho združenia Štefan Packa.

Odborníci potom vyberú tie najlepšie a posunú ich na ďalšie hodnotenie.

„Pomôže nám výborný a skúsený kuchár Branislav Križan. So svojim tímom posúdi, ktorý recept je najlepší.“

Baranie alebo bravčové črevá?

Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale majú iný tvar, sú tenšie a špirálovo zatočené.

Dôvodom je použité črevo. Droby sú hrubšie, pretože sa plnia do bravčových čriev, pre šialence sa používajú tenké baranie črevá.

Predseda predpokladá, že výber toho najlepšieho receptu sa nezaobíde bez hádok, no verí, že profesionáli sa v dobrej veci napokon zhodnú.

SkryťVypnúť reklamu

Podobné jedlo sa nikde inde nepripravuje

Práca na registrovaní liptovských drobov sa výberom receptu neskončí.

„Potom sa začne náročný úradný a zákonný proces, recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Výskumný ústav potravinársky, ministerstvo poľnohospodárstva,“ opísal Packa.

Ľudovít Bránecký, ktorý sa angažoval v získaní ochranného označenia pre skalický trdelník, Packovi povedal, že mu to zabralo tri roky.

„Nám by sa to mohlo podariť do dvoch rokov, niektoré lehoty Brusel už skrátil a zjednodušil,“ povedal.

Pri získavaní ochrannej známky musí Európska komisia nechať čas pre prípadné odvolania. Registrovanie bryndze či oštiepka Slovenskom sa nepáčilo Poliakom. Packa nepredpokladá, že pri liptovských droboch by mohol vzniknúť problém.

„Nemáme vedomosť o tom, že by sa niekde pripravovalo podobné jedlo. Okrem toho, Poliaci a Maďari zemiaky ako jedlo trocha podceňujú,“ povedal.

Záruka kvality 
a tradičnej chute

Ak by sa združeniu podarilo dotiahnuť registráciu do úspešného konca, veria, že Liptáci to prijmú s hrdosťou.

„Ochranná známka je zaväzujúca. Každý, kto by názov použil, musel by dodržať postup a zloženie. Na druhej strane každý jeden návštevník alebo konzument bude mať istotu, že sú pripravené podľa najlepšej receptúry, kvalitne a chutne,“ dodal Packa s tým, že pôjde súčasne aj o veľkú propagáciu Liptova.

Ochranným zemepisným označením sa dnes môže pýšiť desiatka slovenských potravín. Ako prvá dostala označenie slovenská bryndza.

Jozef Golian, vysokoškolský pedagóg Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, povedal, že ľudia by sa mali stravovať tým, čo sa nachádza v oblasti, kde žijú.

„Ide v pravom zmysle o kultúrne dedičstvo. Neobávam sa zániku regionálnych jedál, ale je potrebné ich aktívnejšie popularizovať.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  4. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  5. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Čo bude toto leto in?
  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  4. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  5. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  6. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  7. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 607
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 8 216
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 889
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 528
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 037
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  7. Čo bude toto leto in? 2 802
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 711
  1. Elena Antalová: Hokejových majstrov sveta z rokov 1947 a 1949 zlikvidoval aparát KSČ
  2. Filip Tikl: Pre rodičov: Čo ak vám dcéra povie, že ide „robiť hostesku do Dubaja“?
  3. Nika Göthová: Sú konzervatívci vždy konzervatívni a liberáli liberálni?
  4. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  5. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  6. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  7. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  8. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 710
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 949
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 891
  4. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 5 415
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 140
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 890
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 657
  8. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 616
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Spolu s Lidlom opäť odštartovali kampaň s deťmi, vtipmi a novou hviezdnou posilou.


Maroš a Katarína s o synmi Krištofom a Marcelom.

Kde zlyháva štát, pomáhajú dobrodinci.


2
Priestor na lúke pod Skalkou v susedstve hradu sa dlhodobo využíva na kultúrne podujatia. Chýbalo im dôstojné zázemie.

Mesto získalo na výstavbu dotáciu.


3
Na kongres prišlo počas troch dní približne 11.tisíc ľudí.

Eucharistický kongres sa do mesta vrátil po 20 rokoch.


  1. Elena Antalová: Hokejových majstrov sveta z rokov 1947 a 1949 zlikvidoval aparát KSČ
  2. Filip Tikl: Pre rodičov: Čo ak vám dcéra povie, že ide „robiť hostesku do Dubaja“?
  3. Nika Göthová: Sú konzervatívci vždy konzervatívni a liberáli liberálni?
  4. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  5. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  6. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  7. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  8. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 710
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 949
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 891
  4. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 5 415
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 140
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 890
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 657
  8. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 616
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu