Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Tradičné liptovské droby chcú oficiálne registrovať a chrániť

Zemiaky sú tradičným 
pokrmom domácností 
severného Slovenska. Bieda prinútila gazdinky vymýšľať recepty z toho, čo mali doma. Zemiakov bolo na Liptove dosť, jedným z najznámejších a stále obľúbenými jedlom sú liptovské droby.

Každá domácnosť doma robí droby podľa vlastnej odskúšanej receptúry. Komisia zozbiera recepty a vyberie z nich najlepší.Každá domácnosť doma robí droby podľa vlastnej odskúšanej receptúry. Komisia zozbiera recepty a vyberie z nich najlepší. (Zdroj: DUŠAN GALLO)

LIPTOV. Liptovské droby spájajú zemiakarstvo a ovčiarstvo, typické pre severný región. Hlavne v hornoliptovských dedinách sa droby vyrábali vo veľkom, vychýrení drobári sú Bobrovčania, Východňania a Pribylinčania.

Radi si na nich pochutnávajú aj v Štiavničke, kde každoročne organizujú súťaž v ich varení a jedení

V Liptove sa začína formovať občianske združenie Liptovské droby, ktoré má pred sebou náročnú úlohu.

Spojili sa v ňom skúsení kuchári, výrobcovia, znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Pre liptovské droby chcú získať ochranné zemepisné označenie, aby ich receptúru chránili európske zákony a kvalitnou pochúťkou mohli prezentovať región.

Recept a postup má každá domácnosť iné

Základnými surovinami sú zemiaky, vajcia, múka, cesnak, majoránka, čierne korenie, tuk na praženie a črevá, do 
ktorých sa zmes plní cez lievik. Niektoré domácnosti do zemiakovej zmesi zvyknú pridávať opraženú slaninku, strúhanku, hladkú či polohrubú múku.

Zemiaky sa v regióne začali pestovať až začiatkom 19. storočia.

„Droby sa pripravovali najmä v jesennom období, v čase, keď sa rezali ovce, čo znamenalo dostatok čriev a loja. Vtedy sa kopali aj nové zemiaky,“ opísala etnologička Iveta Zuskinová, ktorá sa zaoberá aj tradičnou liptovskou kuchyňou.

Najprv vyzbierajú osvedčené recepty

Predsedom občianskeho združenia je Štefan Packa, hoteliér, autor viacerých receptárov a kníh o stravovaní. Hovorí, že vybrať receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebude jednoduché.

Každá dedina, dokonca aj rodina, má vlastný recept 
či dokonca iný postup prípravy. „Prácu začneme zberom receptov po domácnostiach. Droby pripravíme a budeme ich degustovať, posudzovať odchýlky,“ opísal prácu členov občianskeho združenia Štefan Packa.

Odborníci potom vyberú tie najlepšie a posunú ich na ďalšie hodnotenie.

„Pomôže nám výborný a skúsený kuchár Branislav Križan. So svojim tímom posúdi, ktorý recept je najlepší.“

Baranie alebo bravčové črevá?

Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale majú iný tvar, sú tenšie a špirálovo zatočené.

Dôvodom je použité črevo. Droby sú hrubšie, pretože sa plnia do bravčových čriev, pre šialence sa používajú tenké baranie črevá.

Predseda predpokladá, že výber toho najlepšieho receptu sa nezaobíde bez hádok, no verí, že profesionáli sa v dobrej veci napokon zhodnú.

Podobné jedlo sa nikde inde nepripravuje

Práca na registrovaní liptovských drobov sa výberom receptu neskončí.

„Potom sa začne náročný úradný a zákonný proces, recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Výskumný ústav potravinársky, ministerstvo poľnohospodárstva,“ opísal Packa.

Ľudovít Bránecký, ktorý sa angažoval v získaní ochranného označenia pre skalický trdelník, Packovi povedal, že mu to zabralo tri roky.

„Nám by sa to mohlo podariť do dvoch rokov, niektoré lehoty Brusel už skrátil a zjednodušil,“ povedal.

Pri získavaní ochrannej známky musí Európska komisia nechať čas pre prípadné odvolania. Registrovanie bryndze či oštiepka Slovenskom sa nepáčilo Poliakom. Packa nepredpokladá, že pri liptovských droboch by mohol vzniknúť problém.

„Nemáme vedomosť o tom, že by sa niekde pripravovalo podobné jedlo. Okrem toho, Poliaci a Maďari zemiaky ako jedlo trocha podceňujú,“ povedal.

Záruka kvality 
a tradičnej chute

Ak by sa združeniu podarilo dotiahnuť registráciu do úspešného konca, veria, že Liptáci to prijmú s hrdosťou.

„Ochranná známka je zaväzujúca. Každý, kto by názov použil, musel by dodržať postup a zloženie. Na druhej strane každý jeden návštevník alebo konzument bude mať istotu, že sú pripravené podľa najlepšej receptúry, kvalitne a chutne,“ dodal Packa s tým, že pôjde súčasne aj o veľkú propagáciu Liptova.

Ochranným zemepisným označením sa dnes môže pýšiť desiatka slovenských potravín. Ako prvá dostala označenie slovenská bryndza.

Jozef Golian, vysokoškolský pedagóg Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, povedal, že ľudia by sa mali stravovať tým, čo sa nachádza v oblasti, kde žijú.

„Ide v pravom zmysle o kultúrne dedičstvo. Neobávam sa zániku regionálnych jedál, ale je potrebné ich aktívnejšie popularizovať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 336
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 410
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 265
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 822
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 013
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 825
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 798
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 546
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 122
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 663
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Už to máme za sebou aj my v redakcii

Vôbec nebolelo, členovia tímu, od vojaka, cez policajta, zdravotníčku a administrátorov boli milí a ústretoví. Organizácia je špičková.

Testovali sa aj klienti Spišskej katolíckej charity

Chceli sa nechať otestovať, hoci sa na viacerých vzťahuje výnimka. Testovali ich v dôvernom prostredí Charitného domu sv. Kláry v Liptovskom Mikuláši.

Svätý Kríž: Máme fantastický a flexibilný odberový tím

Do Svätého Kríža chodia aj z okolitých dedín.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rezort obrany rieši problém s chýbajúcimi testami (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Na niektorých miestach dochádzajú testy, inde je situácia pokojná

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?