Pondelok, 18. december, 2017 | Meniny má Sláva, Slávka
Pridajte si svoje mesto

Tradičné liptovské droby chcú oficiálne registrovať a chrániť

Zemiaky sú tradičným 
pokrmom domácností 
severného Slovenska. Bieda prinútila gazdinky vymýšľať recepty z toho, čo mali doma. Zemiakov bolo na Liptove dosť, jedným z najznámejších a stále obľúbenými jedlom sú liptovské droby.

Každá domácnosť doma robí droby podľa vlastnej odskúšanej receptúry. Komisia zozbiera recepty a vyberie z nich najlepší.(Zdroj: DUŠAN GALLO)

LIPTOV. Liptovské droby spájajú zemiakarstvo a ovčiarstvo, typické pre severný región. Hlavne v hornoliptovských dedinách sa droby vyrábali vo veľkom, vychýrení drobári sú Bobrovčania, Východňania a Pribylinčania.

Radi si na nich pochutnávajú aj v Štiavničke, kde každoročne organizujú súťaž v ich varení a jedení

V Liptove sa začína formovať občianske združenie Liptovské droby, ktoré má pred sebou náročnú úlohu.

Spojili sa v ňom skúsení kuchári, výrobcovia, znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Pre liptovské droby chcú získať ochranné zemepisné označenie, aby ich receptúru chránili európske zákony a kvalitnou pochúťkou mohli prezentovať región.

Recept a postup má každá domácnosť iné

Základnými surovinami sú zemiaky, vajcia, múka, cesnak, majoránka, čierne korenie, tuk na praženie a črevá, do 
ktorých sa zmes plní cez lievik. Niektoré domácnosti do zemiakovej zmesi zvyknú pridávať opraženú slaninku, strúhanku, hladkú či polohrubú múku.

Zemiaky sa v regióne začali pestovať až začiatkom 19. storočia.

„Droby sa pripravovali najmä v jesennom období, v čase, keď sa rezali ovce, čo znamenalo dostatok čriev a loja. Vtedy sa kopali aj nové zemiaky,“ opísala etnologička Iveta Zuskinová, ktorá sa zaoberá aj tradičnou liptovskou kuchyňou.

Najprv vyzbierajú osvedčené recepty

Predsedom občianskeho združenia je Štefan Packa, hoteliér, autor viacerých receptárov a kníh o stravovaní. Hovorí, že vybrať receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebude jednoduché.

Každá dedina, dokonca aj rodina, má vlastný recept 
či dokonca iný postup prípravy. „Prácu začneme zberom receptov po domácnostiach. Droby pripravíme a budeme ich degustovať, posudzovať odchýlky,“ opísal prácu členov občianskeho združenia Štefan Packa.

Odborníci potom vyberú tie najlepšie a posunú ich na ďalšie hodnotenie.

„Pomôže nám výborný a skúsený kuchár Branislav Križan. So svojim tímom posúdi, ktorý recept je najlepší.“

Baranie alebo bravčové črevá?

Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale majú iný tvar, sú tenšie a špirálovo zatočené.

Dôvodom je použité črevo. Droby sú hrubšie, pretože sa plnia do bravčových čriev, pre šialence sa používajú tenké baranie črevá.

Predseda predpokladá, že výber toho najlepšieho receptu sa nezaobíde bez hádok, no verí, že profesionáli sa v dobrej veci napokon zhodnú.

Podobné jedlo sa nikde inde nepripravuje

Práca na registrovaní liptovských drobov sa výberom receptu neskončí.

„Potom sa začne náročný úradný a zákonný proces, recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Výskumný ústav potravinársky, ministerstvo poľnohospodárstva,“ opísal Packa.

Ľudovít Bránecký, ktorý sa angažoval v získaní ochranného označenia pre skalický trdelník, Packovi povedal, že mu to zabralo tri roky.

„Nám by sa to mohlo podariť do dvoch rokov, niektoré lehoty Brusel už skrátil a zjednodušil,“ povedal.

Pri získavaní ochrannej známky musí Európska komisia nechať čas pre prípadné odvolania. Registrovanie bryndze či oštiepka Slovenskom sa nepáčilo Poliakom. Packa nepredpokladá, že pri liptovských droboch by mohol vzniknúť problém.

„Nemáme vedomosť o tom, že by sa niekde pripravovalo podobné jedlo. Okrem toho, Poliaci a Maďari zemiaky ako jedlo trocha podceňujú,“ povedal.

Záruka kvality 
a tradičnej chute

Ak by sa združeniu podarilo dotiahnuť registráciu do úspešného konca, veria, že Liptáci to prijmú s hrdosťou.

„Ochranná známka je zaväzujúca. Každý, kto by názov použil, musel by dodržať postup a zloženie. Na druhej strane každý jeden návštevník alebo konzument bude mať istotu, že sú pripravené podľa najlepšej receptúry, kvalitne a chutne,“ dodal Packa s tým, že pôjde súčasne aj o veľkú propagáciu Liptova.

Ochranným zemepisným označením sa dnes môže pýšiť desiatka slovenských potravín. Ako prvá dostala označenie slovenská bryndza.

Jozef Golian, vysokoškolský pedagóg Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, povedal, že ľudia by sa mali stravovať tým, čo sa nachádza v oblasti, kde žijú.

„Ide v pravom zmysle o kultúrne dedičstvo. Neobávam sa zániku regionálnych jedál, ale je potrebné ich aktívnejšie popularizovať.


  1. Do Korytnice vypravili vlak po štyroch desaťročiach 958
  2. Razenie tunela Čebrať chcú obnoviť vo februári Foto 639
  3. D. Kucharčík odchádza 479
  4. Tomáša zatkli pre drogy 297
  5. Smrečanci vyhrali grant na detské ihrisko 130
  6. Tatran oslávil prelomový rok 87
  7. Do Korytnice vypravili vlak po štyroch desaťročiach 87
  8. Razenie tunela Čebrať chcú obnoviť vo februári Foto 81
  9. Sapara by hokej pridal aj do tréningu futbalistov 79
  10. Zmeny v autobusoch 79

Najčítanejšie správy

Mikuláš

Do Korytnice vypravili vlak po štyroch desaťročiach

Po viac ako štyridsiatich rokoch vypravili motorový vlak z ružomberskej hlavnej stanice na trať vedúcu do Korytnice. Ružomberskí nadšenci by boli radi, keby historický vláčik jazdil po trati pravidelne.

Razenie tunela Čebrať chcú obnoviť vo februári

Práce sa naplno rozbehnú až po tom, ako diaľničiari ukončia proces posúdenia vplyvov novej trasy tunela na životné prostredie.

D. Kucharčík odchádza

Dušan Kucharčík bol 
neodmysliteľnou súčasťou obrany. 23-ročného stopéra sme vyspovedali ihneď po oznámení veľkej správy.

Tomáša zatkli pre drogy

Vo štvrtok 14. decembra vo večerných hodinách vykonala polícia policajnú akciu, počas ktorej zatkla 26-ročného Tomáša z Liptovského Mikuláša.

Smrečanci vyhrali grant na detské ihrisko

V internetovom hlasovaní podporili projekt nielen domáci, ale aj obyvatelia okolitých obcí a Liptovského Mikuláša.

Blízke regióny

Mapa bola starovekým GPS, treba po nej prejsť prstom

Prvým GPS budú možno naši pravnuci nazývať mapy a atlasy, vďaka ktorým sme ešte nedávno dokázali precestovať celý svet. Túto a aj iné pravdy si môžete pozrieť na výstave Prstom po mape, ktorú sprístupnili v Literárnom múzeu SNK.

Mesto ide riešiť problémové križovatky

Najhoršia situácia je na Huštáku, medzi Mestským parkom a Slovenkou a pri kruhovom objazde blízko Lidla smerom na Podlavice.

Ohňostroje už dostali pravidlá. Pozrite sa, aké

Používanie ohňostrojov v metropole Bielej Oravy upraví nové nariadenie. Jeho porušenie môže vyjsť až 500 eur.

Vo Vrútkach zachraňovali topiacu sa srnku

Na podnet občana, ktorý videl v rieke Turiec topiacu sa srnku, začal boj o jej záchranu.

HOKEJ: Martinčania premrhali trojgólový náskok, potom ich posledná Gelnica dorazila v nájazdoch

Naši vyhrávali po dvoch tretinách už 4:1, v závere III. tretiny aj 5:4, no i tak to nestačilo. Domov si chalani vezú len jeden bod, o ďalší prišli v penaltách.

Všetky správy

Dravecký ozrejmil svoje vyhodenie. Beriem všetko na seba, tvrdí

Hokejista Vladimír Dravecký si s veľkou pravdepodobnosťou nezahrá na olympiáde v Pjongčangu.

Velez-Zuzulová: Išla som do niečoho, čo sa doteraz nikomu nepodarilo

Som športovkyňa, ktorá sa nikdy neuspokojí s tým, čo dosiahla, hovorí slovenská slalomárka.

Hlavné centrum džihádistov? Je hneď za hranicou

Viedeň sa stala bránou radikálov, ktorí cestovali do Sýrie aj Iraku. Niektorí sa vracajú.

Učiteľka mala žltačku a chodila do práce. Rodičia škôlkarov o tom nevedeli

V pondelok bude Miestny úrad vo Vajnoroch, ktorý je zriaďovateľom škôlky, skúmať, prečo o žltačke neinformovala rodičov.