iech.
Každú osobnosť v knihe predstavujú Štefan a Patrícia Packovci portrétnou fotografiou a krátkym životopisom, zaujímavým rozhovorom s dokumentárnymi fotografiami, receptom a fotografiou obľúbeného jedla. Štefan Packa porozprával, ako zaujímavá publikácia vznikala.
Zámer vydať knihu s príbehmi a receptami známych ľudí ste mali dávnejšie, alebo to bola spontánna myšlienka?
– Myšlienka na vznik knihy vo mne rezonovala ešte v období, kedy som aktívne pôsobil ako hotelier. V štvorhviezdičkovom hoteli v Demänovskej Doline som stretával veľa zaujímavých ľudí najrôznejších profesií, ktorí tvrdili, že vedia skvele variť a o jedlách vedeli aj zaujímavo rozprávať. Iba na ilustráciu spomeniem Marcelu Laiferovú, Petra Jaroša a Milku Zimkovú.
Spoluautorkou je vaša dcéra Patrícia. Prečo ste ju prizvali k spolupráci?
– Vekovo má bližšie k mladej generácii úspešných a slávnych Slovákov. Pracuje vo finančnom sektore v Bratislave, je vášnivá cestovateľka a gurmánka. Navštívila mnohé krajiny sveta, kde si všímala najmä gastronómiu. S viacerými osobnosťami, ktoré majú zastúpenie v knihe, má priateľské vzťahy, čo sa prejavilo v obsahu rozhovorov.
Mená osobností a obsah sú prekvapením, alebo niečo prezradíte?
– Prezradím. Málokto napríklad vie, že osobný čašník pápeža Jána Pavla II. pochádza a žije na Slovensku. Z knihy sa dozvieme, čo jedol Kristus a jeho učeníci na Poslednej večeri, bez akých írečitých slovenských potravín nejde do Himalájí najúspešnejší slovenský horolezec všetkých čias, aké skvelé kuchárky sú obľúbené speváčky Mária Čírová, Marcela Laiferová a Adriana Kučerová. Predstavíme aj barmana – majstra sveta, ktorý pripravuje drinky aj pre kráľovskú rodinu v Londýne. Svetovú súťaž vyhral v tvrdej konkurencii 9-tisíc súťažiacich barmanov z celého sveta.
Určite sú v nej aj ďalšie zaujímavosti...
– Čitatelia sa tiež dozvedia, prečo je omšové víno omšové i tajomstvá pečenia husí v Slovenskom Grobe, ale aj v ktorej krajine naplno funguje vínovod, ktorý ulicami mesta vo výške 2,5 metra prepravuje víno z pivníc na miesto distribúcie a predaja. Bývalý prezident Rudolf Schuster nie je iba propagátorom drienkovice, ale aj mimoriadne zručným kuchárom, farár v Závažnej Porube pripravuje grilované špecialitky aj pre vzácnych hostí z Prahy, od erudovanej etnografky sa dozvieme, ako sa stravovali naši predkovia...
Aké zastúpenie osobností má v knihe liptovský región?
– Silné, lebo až desať osobností dokazuje, že Liptov je skvelým hostiteľom pre návštevníkov z celého sveta a odborníci z hotelierskej branže i gurmáni z tejto oblasti patria k tým najlepším, akých máme na Slovensku.
Zhromaždiť materiál od päťdesiatich ľudí z rôznych kútov Slovenska aj Ćiech bolo určite náročné. Akým spôsobom ste ich oslovovali?
– Práce na knihe trvali asi pol roka. Väčšinu z rozhovorov sme robili osobne. Dialógy tak získali na autenticite a originalite. Nebolo ľahké stretnúť sa s niektorými, viacerí sa dlhodobo zdržiavajú v zahraničí. Priatelia v Čechách už boli vonkoncom nezastihnuteľní.
Ako sa vám to napokon podarilo?
– Len vďaka ich ústretovosti a mojej autorskej tvrdohlavosti. V knihe nechýbajú Peter Sagan, Rudolf Schuster, Zbigniew Czendlik, Erik Lorincz, Lucia Senášiová, Miroslav Jajcay a ďalšie osobnosti. Rozhovor s Miroslavom Jajcayom, podnikateľom v Slovenskom Grobe a medzinárodne uznávaným someliérom, sme dokončili telefonicky v čase, keď sa začali tlačiť prvé hárky knihy.
Takže ste zažili aj stres...
– Adrenalínu sme zažili dosť, aj Rudolf Schuster mi poskytol rozhovor v novozriadenej prezidentskej knižnici v Košiciach ako jedinému reportérovi v krátkej prestávke medzi dvoma zahraničnými cestami. Asi zavážilo, že sa poznáme dlhšie ako členovia Spolku slovenských spisovateľov. S Petrom Hámorom, najlepším slovenským horolezcom všetkých čias, som začal rozhovor pred jeho odletom do Nepálu a dokončili sme ho po jeho návrate z Himalájí.
Podľa čoho ste vyberali osobnosti?
– Chceli sme dodržať pestrosť. V knihe sa stretávajú ľudia najrôznejších profesií, konfesií i záujmov: štyria majstri sveta, traja prezidenti, odborníci na cestovný ruch, gurmáni, herci, prostí ľudia, spisovatelia, muzikanti, kriminalista i vysokohorský nosič, ľudia mladí i osemdesiatnici. Výber bol rýdzo osobný. Oslovili sme ľudí, o ktorých sme vedeli, že varenie a gastronómia nie sú pre nich módnou záležitosťou, ale k jedlám, ich histórii a príprave majú hlboký vzťah.
Spomínali ste osobného čašníka pápeža Jána Pavla II. Ste s ním v kontakte?
– Po Michalovi Fajinovi som pátral ako detektív, ale námaha stála za to. Čitatelia sa od neho dozvedia naozaj veľa zaujímavého. Nesmierne si vážim aj dialógy s riaditeľom Národnej galérie v Prahe. Je to jeden z najväčších bohémov v Čechách, ale aj nesmierne múdry človek a všestranne nadaný. Aj zážitky fotografa Antonína Kratochvíla sú fascinujúce. Marta Davouze žije v súčasnosti v Bretónsku, a s ňou i s ostatnými osobnosťami zo zahraničia sme „zápasili“ o správny preklad ich receptov do slovenčiny. Nemôžem nespomenúť Ferka Keleho, najúspešnejšieho slovenského cestovateľa, geografa, horolezca, fotografa a spisovateľa. Rozhovor sme robili v jednom z penziónov v Demänovskej Doline. Zo začiatku bola prítomná jeho manželka Ľudmila. Rozlúčila sa a šla spať, náš rozhovor trval dlho do noci, akosi sme sa nevedeli nasýtiť vzájomných informácií. Bol to jeho posledný rozhovor pre médiá a naše posledné stretnutie. Onedlho tragicky zomrel v milovaných Tatrách a žiaľ, už sa nedočkal vydania tejto knihy. S láskou a úctou naňho spomíname všetci, ktorí sme ho poznali.
Zažili ste aj chvíle bez stresu a zhonu?
– K takým patria stretnutia s Milkou Zimkovou v jej útulnom dome nad Bratislavou. V dome i v záhrade veľké množstvo kvetov i zeleniny. Pripravila mi skvelý obed s použitím čerstvých byliniek a najrôznejších druhov biovitamínov. S nenapodobiteľným šarmom dokonale obhájila povesť skvelej improvizátorky s varechou v ruke. Je veľká umelkyňa a vzácny človek. O to viac ma zaskočila otázkou, prečo ju Liptáci nemajú radi. Na vysvetlenie: vystupovala v najrôznejších kútoch Slovenska so svojím Divadlom jedného herca. Vzhľadom na skutočnosť, že jej „súbor“ tvorí iba ona a divadelné rekvizity vojdú do jedného kufra, aj výška honoráru nie je vysoká. Napriek tomu slávnu scenáristku a herečku z kultového filmu Pásla kone na betóne v Liptovskom Mikuláši a okolí naživo nevideli. Nie je záujem...vraj?!
Na ktoré stretnutia ešte rád spomínate?
– Na posedenie s ministrom vína ZSSR (Záhoráckej sebjestačnej svojpomocnéj republiky), mojím dlhoročným priateľom zo Skalice a jedným z najúspešnejších slovenských vinárov Lojzom Masarykom. Bolo inšpirujúce, rovnako ako chvíle strávené v súkromnej galérii výtvarníkov – labužníkov Petrášovcov v Palúdzke. Vo Vysokých Tatrách sa mi nikdy nezunuje načúvať dychu Tatier v prítomnosti mlčiacej legendy vysokohorských nosičov Laca Kulangu na jeho Skalnatej chate. S legendou slovenských reportérov Jankom Čomajom najradšej priamo v Tatrách spoločne sledujeme ich osudy.
Kniha už vyšla, takže ako hodnotíte spoluprácu s dcérou Patríciou?
– Nebola jednoduchá, boli sme na seba nároční a prísni, občas to aj zaiskrilo, ale v kritických chvíľach sme si vedeli pomôcť a spolupracovať. Dnes tvrdíme, že naša prísnosť sa vyplatila. Dobre nám padne, keď počujeme na knihu slová uznania. Oceňujem aj technickú spoluprácu so synom Štefanom. Môj vzťah k informačným technológiám vzhľadom k môjmu veku je komplikovaný a znalosti práce na počítači obmedzené. Syn odviedol veľký kus práce pri finalizácii textov, obrázkov a spolupráci s vydavateľstvom. Zistil som však, že s nízkou technickou gramotnosťou nie som jediný. Milka Zimková na počítači nielenže nepíše, ale ho ani nevlastní. A aké nádherné knihy a scenáre napísala.
(Nielen) recepty slávnych a úspešných
Štefan Packa sa v poslednom období programovo venuje písaniu kníh s gastronomickou tematikou. Doteraz vydal päť kníh, v ktorých recepty spojil s beletristickým rozprávaním. Knihu (Nielen) recepty slávnych a úspešných vydalo žilinské vydavateľstvo Georg. Kniha má 220 strán veľkého formátu, pútavú obálku i zaujímavé grafické spracovanie. Kniha sa v Liptove dočkala zaujímavej pocty: do života ju uviedli v Liptovskom Mikuláši, na Námestí osloboditeľov počas otvorenia Vianočných trhov 21. decembra. Záujem o prezentáciu knihy má ďalších desať miest.
Recepty a príbehy v knihe poskytli: Peter Bič, hudobník, Daniel Bidelnica, maliar, ktorý rád cestuje a varí, Ján Blcháč, primátor, Zbigniew Czendlik, kňaz, Mária Čírová, speváčka, Ján Čomaj, reportér a spisovateľ, Dominik Dán, spisovateľ, Marta Davouze, spisovateľka, Michal Fajin, hotelier, Peter Gabalec, podnikateľ, Jozef Golian, vysokoškolský pedagóg, Peter Hámor, horolezec, Pavol Hurajt, biatlonista, Anton Hykisch, spisovateľ, Iveta Chovanová, hotelierka, Soňa Chovanová Supeková, poľovníčka, Miroslav Jajcay, podnikateľ, Peter Jaroš, spisovateľ, František Kele, cestovateľ, Milan Knížák, výtvarník, Antonín Kratochvíl, Branislav Križaj, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Adriana Kučerová, operná speváčka, Ladislav Kulanga, vysokohorský nosič, Štefan Kvietik, herec, Marcela Laiferová, speváčka, Milan Lechan, spisovateľ, Jozef Lohyňa, športovec, Erik Lorinz, barman, Jano Svetlan Majerčík, folkový pesničkár, Svätopluk Malachovský, herec, Alojz Masaryk, vinár, Ondrej 4., sochár, Vladimír Pavlík, farár, otec a syn Petrášovci, výtvarníci, Oskar Rózsa, hudobník, Peter Sagan, cyklista, Lucia Senášiová, modelka, Janka Sendreiová, speváčka, Rudolf Schuster, exprezident, Milan Stano, výtvarník, Michal Sýkora, starosta, Juraj Štefuň, vydavateľ, Jozef Štibrányi, futbalista, Radovan Tariška, saxofonista, Juraj Topor, líder Tublatanky, Katarína Uličná, riaditeľka školy, Peter Valentovič, dirigent, Milka Zimková, herečka, Iveta Zuskinová, etnografka.