LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Štefan Packa zo združenia predstavil skupinu, ktorá podnikne všetky kroky, aby mohli liptovské droby získať zemepisné označenie alebo značku Zaručená tradičná špecialita chránené Európskou úniou.
V občianskom združení sa spojili skúsení kuchári, výrobcovia, znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Veria, že liptovské droby môžu ešte viac spropagovať liptovský región.
Packa povedal, že v roku 2016 sa budú členovia združenia zaoberať zjednocovaním receptúry.
„Aj v rámci jednej obce existuje viacero postupov pri výrobe drobov. Pomoc a radu v tejto záležitosti nám potvrdili predstavitelia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.“
Výsostne liptovské
Na prvé oficiálne stretnutie združenia prišli aj Janka Oravcová a Janka Rešetíková z oddelenia medzinárodných ochranných známok Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, aby ozrejmili celý legislatívny proces.
Žiadosť potom predložia na Úrad priemyselného vlastníctva, ktorý ju dá preveriť ministerstvu pôdohospodárstva. Po zverejnení vo vestníku úrad žiadosť postúpi Európskej komisii, kde ju môžu pripomienkovať členské krajiny únie.
Packa to ale nepredpokladá, pretože droby sú výsostne liptovské jedlo.
„Droby boli pre Liptákov obľúbeným a charakteristickým jedlom. Pripravovali ich najmä koncom jesene a začiatkom zimy, keď sa kopali zemiaky a v robili sa zabíjačky, teda bolo dosť čriev potrebných na ich prípravu,“ vysvetlil.
Pomôcť môže každý
V združení sú presvedčení, že do dvoch rokov sa im podarí pre droby získať prestížnu známku zaručujúcu kvalitu a regionálny pôvod a ukončiť náročný legislatívny proces.
V druhej polovici februára s a plánujú stretnúť opäť. „Urobíme exkurziu do výrobní liptovských drobov v regióne, konkrétne pôjdeme do Palúdzky a Liptovských Revúc,“ opísal.
Štefan Packa požiadal o pomoc aj obyvateľov Liptova.
„V prípade, že z minulosti disponujete tlačovinami, knihami, v ktorých sa zmieňujú liptovské droby, neváhajte túto informáciu poslať na emailovú adresu packa.stefan@gmail.com.