Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Pre liptovské droby chcú chránené zemepisné označenie

Novovznikajúce občianske združenie Liptovské droby pracuje na tom, aby zemiaková pochúťka získala ochranné značenie Európskej únie. Podarilo sa im zostaviť reprezentačný recept.

Občianske združenie sa obracia aj na verejnosť s prosbou o pomoc. Uvítajú každú zaujímavosť, historickú zmienku v kronikách či rodinných archívoch, ktorá by sa týkala tradičnej liptovskej pochúťky.Občianske združenie sa obracia aj na verejnosť s prosbou o pomoc. Uvítajú každú zaujímavosť, historickú zmienku v kronikách či rodinných archívoch, ktorá by sa týkala tradičnej liptovskej pochúťky. (Zdroj: (ŠV))

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Snaha o registráciu liptovských drobov ako ochranné zemepisné označenie sa opäť posunula bližšie k cieľu. Občianske združenie zložené z odborníkov z oblasti gastronómie už vybralo receptúru, ktorú predloží do Bruselu.

Liptovské droby majú v regióne silnú tradíciu, možno povedať, že každá dedina aj rodina má vlastný recept. Vybrať suroviny, pracovný postup nebolo jednoduché, odborníci sa napokon zhodli na tom, ako má chutiť jedlo, ktoré bude reprezentovať región a Slovensko.

Na spojenie vybrali krupicovú múku

„Napríklad v Bobrovci do drobov pridávajú aj uvarenú a pomletú krv. V Smrečanoch sa zas primiešava jahňacie mäso,“ opísal Štefan Packa, predseda formujúceho sa občianskeho združenia.

Napokon sa zhodli, ako povedal Packa, v priateľskej a demokratickej debate na tom, ako majú droby chutiť.

Základnou surovinou sú slovenské zemiaky. Musia byť najemno postrúhané. Potom sa pridávajú pomleté škvarky a pomletá opražená cibuľa. Súčasťou oficiálneho receptu sú cesnak, čierne korenie, soľ, majorán. Na spojenie poslúži krupicová múka. Zmes sa najemno pomelie a naplní do bravčových čriev. Droby sa uvaria, zachladia a potom tepelne upravia. „Upečú sa na bravčovej masti a podávajú tradične s kyslou kapustou a chlebom,“ spresnil Packa.

Nedostatok zemiakov 
a čriev

Pri spracovávaní jednotného postupu prípravy Liptovských drobov narazili na viaceré paradoxy. Problémom v príprave môžu byť suroviny, z ktorých sa droby vyrábajú. Základom drobov sú zemiaky, lenže v Liptove sa vo veľkom prestali pestovať konzumné zemiaky. Smrečianske družstvo sa preorientovalo na sadbové zemiaky a výrobcovia musia základnú surovinu dovážať z iných regiónov.

„Problémom sú aj bravčové črevá. Je to spôsobené tým, že na Slovensku je útlm v chove ošípaných, a teda aj výrobkov z nich, zohnať črevá je dnes veľký problém,“ spresnil Packa. Výrobcovia drobov musia kvalitné črevá dovážať zo zahraničia, dokonca z Južnej Ameriky.

„Je to diskutabilná situácia. Veľkovýrobcovia si museli poradiť s tým, že na Slovensku črevá nedostanú. Je ale zlé, keď majú kvalitnú surovinu, ale musí sa dovážať, pretože na Slovensku je to nemožné?“

Pátrajú po histórii 
drobov

Do Bruselu musia poslať aj historicky zdokumentovaný pôvod drobov. Členovia združenia zistili, že to nebude vôbec jednoduché. „Cestičku histórie tradičnej pochúťky zatiaľ nikto neskúmal,“ povedal Packa. Najstaršiu zmienku o droboch našli v časopise Zvesti z roku 1930 až 1931.

S etnologičkou Ivetou Zuskinovou pátrali po pôvode názvu droby. Výraz drobky je príbuzný slovu droby, tie predstavujú hydinové vnútornosti, ktoré s liptovskými drobami nemajú nič spoločné.

„Predpokladáme, že názov môže pochádzať od slova drobiť sa, pretože náplň do drobov je drobivá,“ doplnil Packa.

Pripravujú drobový minireceptár

Slovensko má v súčasnosti zaregistrovaných desať potravín, ktoré majú známku chráneného zemepisného označenia. Naposledy ho získal Levický slad.

Čakanie na získanie známky chce združenie vyplniť rôznymi sprievodnými podujatiami. Liptovské droby chcú odprezentovať na septembrovom Švábkafeste, pripravujú aj minireceptár s liptovskými drobmi. Bude v ňom nielen recept na oficiálne liptovské droby, ale aj recepty z rôznych dedín Liptova.

Občianske združenie má pred sebou ešte dlhú cestu pre dokončenie registrácie. Čaká ich ešte množstvo byrokracie. „Som ale optimista, pevne verím, že do roka a pol sa nám podarí získať ochrannú známku," priznal Packa.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 468
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 154
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 314
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 10 413
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 271
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 937
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 572
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 360
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 201
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 065
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Búrlivé oslavy po zisku titulu pokračovali aj v šatni.

V poslednom vydaní MY Liptovských novín v roku 2020 sme uverejnili rozsiahly článok o hokejových majstroch Slovenska v doraste, ktorými sa pred 20 rokmi stali mikulášski mladíci. Článok sme boli nútení rozdeliť na dve časti. Teraz vám prinášame jeho pokračovanie.

23 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Testovanie v Bojniciach.

V Liptovskom Hrádku otestovali počas trojdňového (22. - 24. 1.) skríningového testovania na ochorenie COVID-19 dokopy 1857 ľudí.

26. jan
Ružomberok v oranžovom

Futbalisti MFK Ružomberok uplynulý týždeň odohrali ďalšie dve prípravné stretnutia, tiež s mužstvami II. ligy, a to s poradovým číslom dva a tri.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

22 h

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

23 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?