Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Pre liptovské droby chcú chránené zemepisné označenie

Novovznikajúce občianske združenie Liptovské droby pracuje na tom, aby zemiaková pochúťka získala ochranné značenie Európskej únie. Podarilo sa im zostaviť reprezentačný recept.

Občianske združenie sa obracia aj na verejnosť s prosbou o pomoc. Uvítajú každú zaujímavosť, historickú zmienku v kronikách či rodinných archívoch, ktorá by sa týkala tradičnej liptovskej pochúťky.Občianske združenie sa obracia aj na verejnosť s prosbou o pomoc. Uvítajú každú zaujímavosť, historickú zmienku v kronikách či rodinných archívoch, ktorá by sa týkala tradičnej liptovskej pochúťky. (Zdroj: (ŠV))

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Snaha o registráciu liptovských drobov ako ochranné zemepisné označenie sa opäť posunula bližšie k cieľu. Občianske združenie zložené z odborníkov z oblasti gastronómie už vybralo receptúru, ktorú predloží do Bruselu.

Liptovské droby majú v regióne silnú tradíciu, možno povedať, že každá dedina aj rodina má vlastný recept. Vybrať suroviny, pracovný postup nebolo jednoduché, odborníci sa napokon zhodli na tom, ako má chutiť jedlo, ktoré bude reprezentovať región a Slovensko.

Na spojenie vybrali krupicovú múku

„Napríklad v Bobrovci do drobov pridávajú aj uvarenú a pomletú krv. V Smrečanoch sa zas primiešava jahňacie mäso,“ opísal Štefan Packa, predseda formujúceho sa občianskeho združenia.

Napokon sa zhodli, ako povedal Packa, v priateľskej a demokratickej debate na tom, ako majú droby chutiť.

Základnou surovinou sú slovenské zemiaky. Musia byť najemno postrúhané. Potom sa pridávajú pomleté škvarky a pomletá opražená cibuľa. Súčasťou oficiálneho receptu sú cesnak, čierne korenie, soľ, majorán. Na spojenie poslúži krupicová múka. Zmes sa najemno pomelie a naplní do bravčových čriev. Droby sa uvaria, zachladia a potom tepelne upravia. „Upečú sa na bravčovej masti a podávajú tradične s kyslou kapustou a chlebom,“ spresnil Packa.

Nedostatok zemiakov 
a čriev

Pri spracovávaní jednotného postupu prípravy Liptovských drobov narazili na viaceré paradoxy. Problémom v príprave môžu byť suroviny, z ktorých sa droby vyrábajú. Základom drobov sú zemiaky, lenže v Liptove sa vo veľkom prestali pestovať konzumné zemiaky. Smrečianske družstvo sa preorientovalo na sadbové zemiaky a výrobcovia musia základnú surovinu dovážať z iných regiónov.

„Problémom sú aj bravčové črevá. Je to spôsobené tým, že na Slovensku je útlm v chove ošípaných, a teda aj výrobkov z nich, zohnať črevá je dnes veľký problém,“ spresnil Packa. Výrobcovia drobov musia kvalitné črevá dovážať zo zahraničia, dokonca z Južnej Ameriky.

„Je to diskutabilná situácia. Veľkovýrobcovia si museli poradiť s tým, že na Slovensku črevá nedostanú. Je ale zlé, keď majú kvalitnú surovinu, ale musí sa dovážať, pretože na Slovensku je to nemožné?“

Pátrajú po histórii 
drobov

Do Bruselu musia poslať aj historicky zdokumentovaný pôvod drobov. Členovia združenia zistili, že to nebude vôbec jednoduché. „Cestičku histórie tradičnej pochúťky zatiaľ nikto neskúmal,“ povedal Packa. Najstaršiu zmienku o droboch našli v časopise Zvesti z roku 1930 až 1931.

S etnologičkou Ivetou Zuskinovou pátrali po pôvode názvu droby. Výraz drobky je príbuzný slovu droby, tie predstavujú hydinové vnútornosti, ktoré s liptovskými drobami nemajú nič spoločné.

„Predpokladáme, že názov môže pochádzať od slova drobiť sa, pretože náplň do drobov je drobivá,“ doplnil Packa.

Pripravujú drobový minireceptár

Slovensko má v súčasnosti zaregistrovaných desať potravín, ktoré majú známku chráneného zemepisného označenia. Naposledy ho získal Levický slad.

Čakanie na získanie známky chce združenie vyplniť rôznymi sprievodnými podujatiami. Liptovské droby chcú odprezentovať na septembrovom Švábkafeste, pripravujú aj minireceptár s liptovskými drobmi. Bude v ňom nielen recept na oficiálne liptovské droby, ale aj recepty z rôznych dedín Liptova.

Občianske združenie má pred sebou ešte dlhú cestu pre dokončenie registrácie. Čaká ich ešte množstvo byrokracie. „Som ale optimista, pevne verím, že do roka a pol sa nám podarí získať ochrannú známku," priznal Packa.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 034
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 616
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 400
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 544
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 816
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 718
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 615
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 374
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 177
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

V mimoriadnych situáciách bude mesto spolupracovať s akadémiou

Mesto Liptovský Mikuláš bude v mimoriadnych situáciách spolupracovať s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika.

Chladiarenské rúry sú už položené na svojom mieste

Rozsiahla rekonštrukcia ľadovej plochy bude čoskoro hotová.

Chladiarenské rúry sú už na svojom mieste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?