Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

V Pribyline hodnotili aj stav ovčiarstva

Sedemnásta Ovčiarska nedeľa v Múzeu liptovskej dediny sa zapísala do 
histórie najvyššou návštevnosťou pribylinského skanzenu. Chovatelia hodnotili aj stav ovčiarska na Slovensku.

Podujatie v Múzeu liptovskej dediny sa zapísalo do histórie najvyššou návštevnosťou. Ľudí okrem programu prilákalo aj pekné počasie.Podujatie v Múzeu liptovskej dediny sa zapísalo do histórie najvyššou návštevnosťou. Ľudí okrem programu prilákalo aj pekné počasie. (Zdroj: LACO HÁMOR)

PRIBYLINA. Do múzea liptovskej dediny pritiahol návštevníkov zaujímavý program. Mnohí z nich ale spozorneli pri kritickom hodnotení súčasnej situácie v poľnohospodárskej prvovýrobe a potravinárstve.

„Paradoxné je, že na rozdiel od Slovenska, v Čechách sa rapídne zlepšuje situáciu v chove oviec,“ povedal Igor 
Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Za ostatné roky sa u susedov zvýšili stavy oviec z 50-tisíc na asi 250-tisíc kusov.

Liptovský chovatelia sa zhodli, že príčinou pozitívneho vývoja v Čechách je fakt, že sa im to rentuje. Ovčiarstvu podľa nich venuje česká vláda veľkú pozornosť. Trend u nás je opačný.

Z troch miliónov stád na našich lúkach a pasienkoch v roku 1989 pasieme teraz iba 300- tisíc. Niektorí si pamätajú, ako v dedinách nebolo domácnosti, v ktorej by nechovali ovce alebo kozy.

Aktuálnu otázku k produkcii jatočného mäsa si položil Ľudovít Urbanovský, predseda občianskeho združenia Bačova cesta.

Bryndzu používali aj ako liek

„Ako je možné, že viackrát premrazené mäso, dovezené z Nového Zélandu, menej kvalitné, je lacnejšie než čerstvá slovenská produkcia?

Urbanovský dodal, že v mliečnej produkcii sa síce odbyt najmä bryndze stabilizoval, ale napriek tomu sa ich očakávania nenaplnili.

Martin Krupa, riaditeľ Liptovského múzea, povedal, že liptovskú bryndzu zmiešanú s bylinami si vážili v minulosti aj ako liek proti rakovine, proti žalúdočným či pľúcnym chorobám.

Chovatelia sa pozastavili aj nad vývojom potravinárskej sebestačnosti, s čím súvisí produkcia chovateľov oviec a kôz. Od roku 1989 sa podľa nich potravinová sebestačnosť znížila z 82 na 36 percent.

Nechýbali ani čuvače

„Nikto nás k tomu nenútil, iba ak trh. Je škoda, že sa nedostávajú našim producentom také dotácie, ako v iných štátoch Európskej únie. Potraviny a energie sú alfou a omegou nášho prežitia, a preto je logické, aby sme sa o to usilovali,“ zhodli sa.

V rámci podujatia Ovčiarskej nedele súťažili kuchárky v tradičnej príprave pravých slovenských bryndzových halušiek. Porote najviac zachutili, podobne ako vlani, halušky z domácej kuchyne z Pribyliny.

Veľký záujem odborníkov sa sústredil na hodnotenie kvality ovčieho mlieka a mliečnych výrobkov. Diváci mali možnosť sledovať priamo na javisku, ako pod rukami skúseného baču Štefana Črepa vzniká ovčí hrudkový syr a kvalitná liečivá srvátka, teda teplá sladká žinčica.

Remeselníci na rínku pred Parížovským kaštieľom a v jeho okolí ponúkali svoje ľudovoumelecké výrobky, znela hudba a spev. Nechýbala prehliadka slovenských čuvačov, medzi ktorými prevládali chovatelia zo susedného Česka.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 420
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 316
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 379
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 146
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 134
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 328
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 983
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 679
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 228
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Medveď na paši.

Štátna ochrana prírody chce zisťovať okolnosti nešťastia.


8 h
ILUSTRAČNÉ FOTO

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


14. jún

Pozrite si MY športujeme.


21 h

Ministerstvo zdravotníctva koncom mája predstavilo zámer reformy siete nemocníc. Ich presné rozdelenie do piatich kategórií zatiaľ nezverejnilo, hovorí o ňom opozičná strana Hlas.


14. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


13 h

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


14. jún

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


16 h

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Už ste čítali?