Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Varte s nami 28. decembra: Pstruh na krúpach a cvikle

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Zelerovo – jablková krémová polievka

Ingrediencie: 3 kyslejšie jablká, 2 cibule, 2 lyžice masla, 400 g múčnych zemiakov, 400 g zeleru (hľuzu), 600 ml hydinového vývaru (z kocky), šťavu z polovice citróna, 50 ml smotany na šľahanie, 200 ml mlieka, 2 vetvičky tymianu, 1 lyžičku drvenej rasce, soľ, čerstvo pomleté korenie, 4 lyžičky kyslej smotany.

Postup: Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky. Polovicu jabĺk pokrájame na jemné kocky, zvyšok pokrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu najemno pokrájame.

V hrnci rozohrejeme lyžicu masla, pridáme asi 2 lyžice pokrájanej cibule a necháme zosklovatieť. K cibuli pridáme jablkové kocky a krátko podusíme. Ochutíme rascou, soľou a korením a jablkovo-cibuľovú zmes preložíme do misky. Necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami 27. decembra: Mäsové fašírky so zeleninou Čítajte 

V hrnci s vypečeným tukom rozohrejeme zvyšnú lyžicu masla. Pridáme zvyšok pokrájanej cibule a podusíme. Zemiaky a zeler očistíme a pokrájame na kocky. Spolu s pokrájanými jablkami pridáme do hrnca. Za stáleho miešania krátko opečieme. Do hrnca prilejeme hydinový vývar, citrónovú šťavu, smotanu a mlieko. Ochutíme soľou, korením, rascou a tymianom. Prikryjeme a na strednom plameni varíme asi 15 až 20 minút.

Tymián vyberieme a polievku ručným šľahačom rozmixujeme. V tanieroch ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pridáme za lyžicu podusenej jablkovo-cibuľovej zmesi.

Pstruh na krúpach a cvikle

Ingrediencie: 4 pstruhy, 3 cvikle, 300 ml bieleho vína, 300 ml smotany na šľahanie, 200 g krúp, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, nové korenie, bobkový list, 50 ml oleja, 100 ml malinového octu, 60 g medu, 100 g fenikla, 150 g bielej časti póru, 150 g cibule.

Postup: Pstruhy vykostíme a pomocou pinzety vyberieme kosti. Kostru poumývame, dáme do hrnca s očistenou cibuľou, feniklom, pórom, novým korením, bobkovým listom a uvaríme rybací vývar. Hotový vývar precedíme a zredukujeme na tretinu, pridáme smotanu a zredukujeme na tretinu. Hotovú omáčku už iba osolíme a okoreníme.

Súvisiaci článok Varte s nami 26. decembra: Kapor v pivnej omáčke Čítajte 

Krúpy prepláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené krúpy zmiešame s cviklovou šťavou a zahustíme maslom, osolíme a okoreníme. Cviklu umyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu spolu s maslom, rascou, soľou a pečieme v rúre domäkka. Po upečení cviklu ošúpeme, nakrájame na ľubovoľné tvary, pokvapkáme malinovým octom a medom, soľou a korením.

Filety zo pstruha osušíme a pečieme na panvici vždy najprv kožou dole, aby bola chrumkavá, a potom z opačnej strany.

Liptovský zemiakový závin s kapustou

Ingrediencie na cesto: 500 g zemiakov v šupke, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ podľa potreby.

Ingrediencie na plnku: 600 g kyslej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, 130 g kyslej smotany, 200 g údenej krkovičky, 1 cibuľa, petržlenová vňať, olej, na potretie: maslo a údený strúhaný syr.

Postup na plnku: Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a podusíme. Napokon pridáme kyslú smotanu, premiešame a necháme vychladnúť.

Postup na cesto: V šupke uvarené, vychladené zemiaky pomelieme na mlynčeku, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske do obdĺžnika. Na ňu rozložíme natenko nakrájanú krkovičku a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Naplnený závin zvinieme a položíme na vymastený plech, potrieme rozpusteným maslom a posypeme postrúhaným syrom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Makové kopýtka

Ingrediencie na cesto: 500 g varených zemiakov pretlačených cez sito, 200 g masla alebo Hery, 200 g práškového cukru, 550 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 bal kypriaceho prášku, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra.

Ingrediencie na náplň: 200 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 balenie vanilínového cukru, 1 balenie škoricového cukru, nastrúhaná citrónová kôra, 350 g mletého maku, 50 g slivkového lekváru.

Na potretie: 1 rozšľahané vajce

Postup: Do misy dáme pretlačené alebo nastrúhané uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajce, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ a citrónovú kôru a všetko spracujeme na hladké cesto.
Na náplň v hrnci zmiešame mlieko s cukrom a privedieme do varu. Pridáme mletý mak a prevaríme. Dochutíme vanilínovým a škoricovým cukrom a citrónovou kôrou, lekvárom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami 25. decembra: Kačacie prsia s figovou omáčkou Čítajte 

Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 30×40 cm a potrieme tretinou makovej náplne. Každý plát potom z oboch dlhších strán smerom do stredu stočíme (na priereze vznikne akoby praclík). Pomocou mokrého noža krájame kúsky 5 cm široké. Prenesieme ich na vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry. Elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná 150 °C, plynová 2. až 3. stupeň. Doba pečenia je 20 až 25 minút. Po upečení necháme kopýtka vychladnúť.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať
  3. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  8. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  9. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  1. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  7. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  10. Projekt „Zdravé oči už v škôlke“ pomáha zachrániť zrak deťom
  1. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 415
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 8 715
  3. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 5 859
  4. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 5 590
  5. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 4 493
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 236
  7. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 694
  8. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 569
  9. Chceš sa podieľať na tvorbe novín? Pridaj sa k nám 3 490
  10. Z takmer päťsto pláží v Mexiku vyberáme tie najkrajšie 3 237

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa (ne)bojuje za sociálnu spravodlivosť.
  2. Eva Gallova: Nevšimli sme si, že bol Deň starých rodičov
  3. Irena Šimuneková: Sedliská - Podčičava
  4. Eduard Gemza: Človek je bytosť bio-psycho-sociálna a aj tvor spoločenský
  5. Michaela Hustá: Herliansky gejzír - (ne)zabudnutá pamiatka?
  6. Irena Šimuneková: Po hradoch - 47. Čičva
  7. Tomáš Vodvářka: Svobodně žít, ale taky svobodně zemřít (polemika)
  8. Miriam Studeničová: Fatálny omyl kresťanstva vo vzťahu ku Kráľovnej Nebies
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 17 200
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 8 551
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 920
  4. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 6 182
  5. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 141
  6. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 629
  7. Monika Nagyova: Luník IX. Myslela som si, že som naň pripravená, ale nebola som. 3 465
  8. Peter Gregor: Nevadí? 3 416
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Vtedajšieho predsedu Okresnej organizácie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko v Ružomberku Michala Buchtu zadržali ešte v máji 2018 pri operácii NAKA namierenej proti extrémistom.


SITA 12 h
  Najúspešnejší mikulášski vodáci. Zľava: tréner Peter Mráz, Lukáš Hnilica, Ivana Chlebová, Richard Rumanský, Samuel Krajčí, Zara Záhorská a  prezident SZKDV Ivan Cibák.

V tesnom závere tohtoročnej vodnoslalomárskej sezóny sa mladí vodáci z Kanoe Tatra klubu Liptovský Mikuláš zúčastnili v poľskom Krakove medzinárodných pretekov, kde zbierali skúsenosti a brali aj cenné kovy.


12 h

Okres Ružomberok je druhým najlepšie zaočkovaným okresom v kraji.


15 h
Dodávku prírodného drveného kameniva na zimný posyp pre sedem oblastí Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja má do roku 2021 zabezpečovať trojica firiem.

Pracovníci Verejnoprospešných služieb udržiavajú 92 kilometrov ciest a 75 kilometrov chodníkov.


SITA 17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica začala očkovať medzi prvými.


MOJ a 1 ďalší 14. okt

V okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany zaevidovali až 80 percentný nárast počtu prípadov.


17 h

Náhoda zariadila, že práve v čase výročia našli diela umelca, ktoré boli roky nepoznané.


14. okt

Pozrite si fotografie, ktoré sú už minulosťou.


14. okt

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa (ne)bojuje za sociálnu spravodlivosť.
  2. Eva Gallova: Nevšimli sme si, že bol Deň starých rodičov
  3. Irena Šimuneková: Sedliská - Podčičava
  4. Eduard Gemza: Človek je bytosť bio-psycho-sociálna a aj tvor spoločenský
  5. Michaela Hustá: Herliansky gejzír - (ne)zabudnutá pamiatka?
  6. Irena Šimuneková: Po hradoch - 47. Čičva
  7. Tomáš Vodvářka: Svobodně žít, ale taky svobodně zemřít (polemika)
  8. Miriam Studeničová: Fatálny omyl kresťanstva vo vzťahu ku Kráľovnej Nebies
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 17 200
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 8 551
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 920
  4. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 6 182
  5. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 141
  6. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 629
  7. Monika Nagyova: Luník IX. Myslela som si, že som naň pripravená, ale nebola som. 3 465
  8. Peter Gregor: Nevadí? 3 416
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu