Varte s nami 28. decembra: Pstruh na krúpach a cvikle

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Zelerovo – jablková krémová polievka

Ingrediencie: 3 kyslejšie jablká, 2 cibule, 2 lyžice masla, 400 g múčnych zemiakov, 400 g zeleru (hľuzu), 600 ml hydinového vývaru (z kocky), šťavu z polovice citróna, 50 ml smotany na šľahanie, 200 ml mlieka, 2 vetvičky tymianu, 1 lyžičku drvenej rasce, soľ, čerstvo pomleté korenie, 4 lyžičky kyslej smotany.

Postup: Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky. Polovicu jabĺk pokrájame na jemné kocky, zvyšok pokrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu najemno pokrájame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V hrnci rozohrejeme lyžicu masla, pridáme asi 2 lyžice pokrájanej cibule a necháme zosklovatieť. K cibuli pridáme jablkové kocky a krátko podusíme. Ochutíme rascou, soľou a korením a jablkovo-cibuľovú zmes preložíme do misky. Necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami 27. decembra: Mäsové fašírky so zeleninou Čítajte 

V hrnci s vypečeným tukom rozohrejeme zvyšnú lyžicu masla. Pridáme zvyšok pokrájanej cibule a podusíme. Zemiaky a zeler očistíme a pokrájame na kocky. Spolu s pokrájanými jablkami pridáme do hrnca. Za stáleho miešania krátko opečieme. Do hrnca prilejeme hydinový vývar, citrónovú šťavu, smotanu a mlieko. Ochutíme soľou, korením, rascou a tymianom. Prikryjeme a na strednom plameni varíme asi 15 až 20 minút.

Tymián vyberieme a polievku ručným šľahačom rozmixujeme. V tanieroch ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pridáme za lyžicu podusenej jablkovo-cibuľovej zmesi.

SkryťVypnúť reklamu

Pstruh na krúpach a cvikle

Ingrediencie: 4 pstruhy, 3 cvikle, 300 ml bieleho vína, 300 ml smotany na šľahanie, 200 g krúp, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, nové korenie, bobkový list, 50 ml oleja, 100 ml malinového octu, 60 g medu, 100 g fenikla, 150 g bielej časti póru, 150 g cibule.

Postup: Pstruhy vykostíme a pomocou pinzety vyberieme kosti. Kostru poumývame, dáme do hrnca s očistenou cibuľou, feniklom, pórom, novým korením, bobkovým listom a uvaríme rybací vývar. Hotový vývar precedíme a zredukujeme na tretinu, pridáme smotanu a zredukujeme na tretinu. Hotovú omáčku už iba osolíme a okoreníme.

Súvisiaci článok Varte s nami 26. decembra: Kapor v pivnej omáčke Čítajte 

Krúpy prepláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené krúpy zmiešame s cviklovou šťavou a zahustíme maslom, osolíme a okoreníme. Cviklu umyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu spolu s maslom, rascou, soľou a pečieme v rúre domäkka. Po upečení cviklu ošúpeme, nakrájame na ľubovoľné tvary, pokvapkáme malinovým octom a medom, soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu

Filety zo pstruha osušíme a pečieme na panvici vždy najprv kožou dole, aby bola chrumkavá, a potom z opačnej strany.

Liptovský zemiakový závin s kapustou

Ingrediencie na cesto: 500 g zemiakov v šupke, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ podľa potreby.

Ingrediencie na plnku: 600 g kyslej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, 130 g kyslej smotany, 200 g údenej krkovičky, 1 cibuľa, petržlenová vňať, olej, na potretie: maslo a údený strúhaný syr.

Postup na plnku: Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a podusíme. Napokon pridáme kyslú smotanu, premiešame a necháme vychladnúť.

Postup na cesto: V šupke uvarené, vychladené zemiaky pomelieme na mlynčeku, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske do obdĺžnika. Na ňu rozložíme natenko nakrájanú krkovičku a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Naplnený závin zvinieme a položíme na vymastený plech, potrieme rozpusteným maslom a posypeme postrúhaným syrom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Makové kopýtka

Ingrediencie na cesto: 500 g varených zemiakov pretlačených cez sito, 200 g masla alebo Hery, 200 g práškového cukru, 550 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 bal kypriaceho prášku, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra.

Ingrediencie na náplň: 200 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 balenie vanilínového cukru, 1 balenie škoricového cukru, nastrúhaná citrónová kôra, 350 g mletého maku, 50 g slivkového lekváru.

Na potretie: 1 rozšľahané vajce

Postup: Do misy dáme pretlačené alebo nastrúhané uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajce, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ a citrónovú kôru a všetko spracujeme na hladké cesto.
Na náplň v hrnci zmiešame mlieko s cukrom a privedieme do varu. Pridáme mletý mak a prevaríme. Dochutíme vanilínovým a škoricovým cukrom a citrónovou kôrou, lekvárom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami 25. decembra: Kačacie prsia s figovou omáčkou Čítajte 

Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 30×40 cm a potrieme tretinou makovej náplne. Každý plát potom z oboch dlhších strán smerom do stredu stočíme (na priereze vznikne akoby praclík). Pomocou mokrého noža krájame kúsky 5 cm široké. Prenesieme ich na vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry. Elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná 150 °C, plynová 2. až 3. stupeň. Doba pečenia je 20 až 25 minút. Po upečení necháme kopýtka vychladnúť.

Autor: Spojená škola Ružomberok, Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada, Námestovo

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 875
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 275
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 015
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 466
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 245
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 064
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 986
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 466
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hlavná cesta je úzka a krajnice sú minimálne.


4
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Medvede pri Liptovskej Kokave.

Medvedici nasadili sledovací obojok.


2

Uvažujete nad kúpou nového auta? Tak práve teraz prichádza tá pravá chvíľa premeniť svoje myšlienky na činy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu