Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Varte s nami 28. decembra: Pstruh na krúpach a cvikle

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Zelerovo – jablková krémová polievka

Ingrediencie: 3 kyslejšie jablká, 2 cibule, 2 lyžice masla, 400 g múčnych zemiakov, 400 g zeleru (hľuzu), 600 ml hydinového vývaru (z kocky), šťavu z polovice citróna, 50 ml smotany na šľahanie, 200 ml mlieka, 2 vetvičky tymianu, 1 lyžičku drvenej rasce, soľ, čerstvo pomleté korenie, 4 lyžičky kyslej smotany.

Postup: Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky. Polovicu jabĺk pokrájame na jemné kocky, zvyšok pokrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu najemno pokrájame.

V hrnci rozohrejeme lyžicu masla, pridáme asi 2 lyžice pokrájanej cibule a necháme zosklovatieť. K cibuli pridáme jablkové kocky a krátko podusíme. Ochutíme rascou, soľou a korením a jablkovo-cibuľovú zmes preložíme do misky. Necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami 27. decembra: Mäsové fašírky so zeleninou Čítajte 

V hrnci s vypečeným tukom rozohrejeme zvyšnú lyžicu masla. Pridáme zvyšok pokrájanej cibule a podusíme. Zemiaky a zeler očistíme a pokrájame na kocky. Spolu s pokrájanými jablkami pridáme do hrnca. Za stáleho miešania krátko opečieme. Do hrnca prilejeme hydinový vývar, citrónovú šťavu, smotanu a mlieko. Ochutíme soľou, korením, rascou a tymianom. Prikryjeme a na strednom plameni varíme asi 15 až 20 minút.

Tymián vyberieme a polievku ručným šľahačom rozmixujeme. V tanieroch ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pridáme za lyžicu podusenej jablkovo-cibuľovej zmesi.

Pstruh na krúpach a cvikle

Ingrediencie: 4 pstruhy, 3 cvikle, 300 ml bieleho vína, 300 ml smotany na šľahanie, 200 g krúp, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, nové korenie, bobkový list, 50 ml oleja, 100 ml malinového octu, 60 g medu, 100 g fenikla, 150 g bielej časti póru, 150 g cibule.

Postup: Pstruhy vykostíme a pomocou pinzety vyberieme kosti. Kostru poumývame, dáme do hrnca s očistenou cibuľou, feniklom, pórom, novým korením, bobkovým listom a uvaríme rybací vývar. Hotový vývar precedíme a zredukujeme na tretinu, pridáme smotanu a zredukujeme na tretinu. Hotovú omáčku už iba osolíme a okoreníme.

Súvisiaci článok Varte s nami 26. decembra: Kapor v pivnej omáčke Čítajte 

Krúpy prepláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené krúpy zmiešame s cviklovou šťavou a zahustíme maslom, osolíme a okoreníme. Cviklu umyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu spolu s maslom, rascou, soľou a pečieme v rúre domäkka. Po upečení cviklu ošúpeme, nakrájame na ľubovoľné tvary, pokvapkáme malinovým octom a medom, soľou a korením.

Filety zo pstruha osušíme a pečieme na panvici vždy najprv kožou dole, aby bola chrumkavá, a potom z opačnej strany.

Liptovský zemiakový závin s kapustou

Ingrediencie na cesto: 500 g zemiakov v šupke, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ podľa potreby.

Ingrediencie na plnku: 600 g kyslej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, 130 g kyslej smotany, 200 g údenej krkovičky, 1 cibuľa, petržlenová vňať, olej, na potretie: maslo a údený strúhaný syr.

Postup na plnku: Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a podusíme. Napokon pridáme kyslú smotanu, premiešame a necháme vychladnúť.

Postup na cesto: V šupke uvarené, vychladené zemiaky pomelieme na mlynčeku, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske do obdĺžnika. Na ňu rozložíme natenko nakrájanú krkovičku a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Naplnený závin zvinieme a položíme na vymastený plech, potrieme rozpusteným maslom a posypeme postrúhaným syrom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Makové kopýtka

Ingrediencie na cesto: 500 g varených zemiakov pretlačených cez sito, 200 g masla alebo Hery, 200 g práškového cukru, 550 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 bal kypriaceho prášku, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra.

Ingrediencie na náplň: 200 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 balenie vanilínového cukru, 1 balenie škoricového cukru, nastrúhaná citrónová kôra, 350 g mletého maku, 50 g slivkového lekváru.

Na potretie: 1 rozšľahané vajce

Postup: Do misy dáme pretlačené alebo nastrúhané uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajce, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ a citrónovú kôru a všetko spracujeme na hladké cesto.
Na náplň v hrnci zmiešame mlieko s cukrom a privedieme do varu. Pridáme mletý mak a prevaríme. Dochutíme vanilínovým a škoricovým cukrom a citrónovou kôrou, lekvárom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami 25. decembra: Kačacie prsia s figovou omáčkou Čítajte 

Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 30×40 cm a potrieme tretinou makovej náplne. Každý plát potom z oboch dlhších strán smerom do stredu stočíme (na priereze vznikne akoby praclík). Pomocou mokrého noža krájame kúsky 5 cm široké. Prenesieme ich na vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry. Elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná 150 °C, plynová 2. až 3. stupeň. Doba pečenia je 20 až 25 minút. Po upečení necháme kopýtka vychladnúť.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  1. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  3. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  4. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  5. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  6. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  7. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
  8. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 581
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 033
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 519
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 046
  6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 2 551
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 544
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 295

Blogy SME

  1. Roman Kebísek: Desaťročie veľkého prenasledovania evanjelikov 1671-1681
  2. Vlado Monček: Sabotované plynovody: Keby to boli Rusi, ako by to urobili?
  3. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: skalné okná
  4. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  5. Miro Jankes: Septembrové (2022)
  6. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  7. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  8. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 413
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 852
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 6 363
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 492
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 391
  6. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 317
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 2 857
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 777
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Tunel Čebrať v úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová začali v júli 2018 znova raziť na pokyn ministra Érseka.

Dostavba bude trvať dlhšie a štát zaplatí viac.


15m
Kapitán Bešeňovej v strede, ilustračná foto.

Vo ôsmom kole 4. ligy majstrovstvo regiónu si traja liptovskí zástupcovia nepripísali do tabuľky ani bod.


a 1 ďalší 16 h
Samosprávy v Ružomberku a Liptovskom Mikuláši majú rovnaké kompetencie. Spoločne sa snažia o zlepšenie cestovného ruchu, ktorý je pre Liptov typický.

Liptáci budú vyberať v okrese Liptovský Mikuláš šesť kandidátov, v okrese Ružomberok päť.


24 h
Do zostavy sa vrátil aj kapitán Tomáš Gerát.

Reprezentačnú prestávku futbalový MFK Tatran Liptovský Mikuláš využil naplno. Hráči odohrali prípravné stretnutie a vedenie klubu zasadalo a hodnotilo doterajší priebeh.


26. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Podpísalo sa memorandum o ochrane povodia rieky.


24 h

Policajti namerali v mestskej časti Považskej Bystrice Milochov 28-ročného vodiča Kie Ceed, ktorý prekročil maximálnu povolenú rýchlosť o 75 kilometrov za hodinu (km/h).


TASR 20 h

Spojené komunálne a župné voľby sa konajú 29. októbra.


26. sep

Vodiči sa dlhodobo sťažujú, že na Hutách sa na asfalte šmýka.


26. sep

Blogy SME

  1. Roman Kebísek: Desaťročie veľkého prenasledovania evanjelikov 1671-1681
  2. Vlado Monček: Sabotované plynovody: Keby to boli Rusi, ako by to urobili?
  3. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: skalné okná
  4. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  5. Miro Jankes: Septembrové (2022)
  6. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  7. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  8. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 413
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 852
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 6 363
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 492
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 391
  6. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 317
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 2 857
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 777
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu