Paštrnákový krém s bylinkovou strúhankou
Suroviny: 350g paštrnák, 100g šalotka, 20g cesnaku, 50ml olivový olej, 300ml smotana, 300ml mlieko, 25g maslo, 2g soľ, 2g kryštálový cukor, vývar podľa potreby
Bylinková strúhanka: 2 staršie rožky, zmes bylín: petržlenová vňať, tymián, rozmarín, 0,5g chilli, 1g soľ, 1g mleté čierne korenie
Postup: Na oleji si orestujeme šalotku a cesnak, pridáme nakrájaný paštrnák, zalejeme vývarom a mliekom. Varíme domäkka a rozmixujeme. Dochutíme soľou korením a cukrom. Zjemníme smotanou a maslom. Bylinkovú strúhanku si pripravíme tak, že rožky pomelieme a pridáme bylinky, olivový olej. Vysypeme na plech a vysušíme.
Jahňací chrbát marinovaný v kakaovom prachu so šalviou, batatovo-pomarančové pyré, bryndzová pena
Suroviny: 550 g jahňací chrbát, 20 g kakao, 30g hnedý cukor, 20 g šalvia, 5g soľ, 3g mleté čierne korenie, 20 g olivový olej, 20g med
Batátovo-pomarančové pyré: 100 g maslo, 120g šalotka, 500 g bataty, 200ml biele víno, 5 g soľ, 3g kurkuma, 400 g smotana, 150g pomarančová šťava
Bryndzová pena: 200g bryndze, 250 smotany, 5g cesnak, 3g soľ
Koláč z lesných húb
Suroviny: 240 g vajcia, 4 g pažítka , 20 g hubové pesto , 20 g dubáky, 5 g soľ, 200 g hladká múka
Postup: Jahňací chrbát si namarinujeme do zmesi, ktorú pripravíme z kakaa, cukru, šalvie, soli, mletého čierneho korenia, olivového oleja a medu. Mäso opekáme na panvici. Na masle zarestujeme šalotku, pridáme batáty, soľ, kurkumu a zastrekneme bielym vínom. Zalejeme smotanou, varíme domäkka a vymixujeme. Žĺtka vymiešame so soľou, hubovým pestom, pažítkou, hladkou múkou a vymixovanými dubákmi. Nakoniec pridáme sneh a pečieme 7 minút pri 200°C. V smotane rozpustíme bryndzu, pridáme soľ a roztlačený cesnak, napeníme.



Autor: HALM