Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Nápad na sviatočný nedeľný obed

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa, pokračujeme nápadom na 30. december a oddýchneme si od ťažkých jedál.

(Zdroj: unsplash.com/Alyson McPhee)

Paštrnákový krém s bylinkovou strúhankou

Suroviny: 350g paštrnák, 100g šalotka, 20g cesnaku, 50ml olivový olej, 300ml smotana, 300ml mlieko, 25g maslo, 2g soľ, 2g kryštálový cukor, vývar podľa potreby

Bylinková strúhanka: 2 staršie rožky, zmes bylín: petržlenová vňať, tymián, rozmarín, 0,5g chilli, 1g soľ, 1g mleté čierne korenie

Postup: Na oleji si orestujeme šalotku a cesnak, pridáme nakrájaný paštrnák, zalejeme vývarom a mliekom. Varíme domäkka a rozmixujeme. Dochutíme soľou korením a cukrom. Zjemníme smotanou a maslom. Bylinkovú strúhanku si pripravíme tak, že rožky pomelieme a pridáme bylinky, olivový olej. Vysypeme na plech a vysušíme.

Jahňací chrbát marinovaný v kakaovom prachu so šalviou, batatovo-pomarančové pyré, bryndzová pena

Suroviny: 550 g jahňací chrbát, 20 g kakao, 30g hnedý cukor, 20 g šalvia, 5g soľ, 3g mleté čierne korenie, 20 g olivový olej, 20g med

Batátovo-pomarančové pyré: 100 g maslo, 120g šalotka, 500 g bataty, 200ml biele víno, 5 g soľ, 3g kurkuma, 400 g smotana, 150g pomarančová šťava

Bryndzová pena: 200g bryndze, 250 smotany, 5g cesnak, 3g soľ

Koláč z lesných húb

Suroviny: 240 g vajcia, 4 g pažítka , 20 g hubové pesto , 20 g dubáky, 5 g soľ, 200 g hladká múka

Postup: Jahňací chrbát si namarinujeme do zmesi, ktorú pripravíme z kakaa, cukru, šalvie, soli, mletého čierneho korenia, olivového oleja a medu. Mäso opekáme na panvici. Na masle zarestujeme šalotku, pridáme batáty, soľ, kurkumu a zastrekneme bielym vínom. Zalejeme smotanou, varíme domäkka a vymixujeme. Žĺtka vymiešame so soľou, hubovým pestom, pažítkou, hladkou múkou a vymixovanými dubákmi. Nakoniec pridáme sneh a pečieme 7 minút pri 200°C. V smotane rozpustíme bryndzu, pridáme soľ a roztlačený cesnak, napeníme.

Prečítajte si tiež: Nápad na ľahký obed po sviatkoch Čítajte  Prečítajte si tiež: Chutný štefanský obed aj s dobrotou Čítajte  Prečítajte si tiež: Nápadité štedrovečerné menu Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 650
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 428
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 703
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 411
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 267
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 777
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 880
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 787
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 694
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 883
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Liptáci proti Zvolenu opäť bez bodu

Hokejisti Zvolena zvíťazili v piatkovom zápase 31. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 3:1. Pripísali si tak šiesty triumf za sebou. Naopak, domáci Liptáci utrpeli piatu prehru v sérii.

Liptovský Mikuláš v bielo-červenom vyšiel na svojom domácom ľade proti Zvolenu naprázdno.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

V Liptovskej Sielnici horel karavan, bol v ňom človek

Profesionálnym hasičom z Liptovského Mikuláša pomáhali pri zásahu dobrovoľní hasiči z Liptovského Trnovca.

Ilustračné foto.

Najlepším futbalistom sa stal Kokavec z Palúdzky

Hovorili sme s víťazom ankety o najlepšieho hráča LFZ Petrom Kokavcom. Jeho obdivuhodná oddanosť Palúdzkym farbám pretrváva, ak nerátame len s krátkym odskočením do Tatrana.

Peter Kokavec v červenom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?